Zvuk Sofijine violine osvaja Evropu – za velike snove je potrebna podrška

Divan je koncept kompanije Mozzart da pomaže mladim nadama naše zemlje, kaže devojka koja nastupa sa velikim simfonijskim orkestrima i osvaja nagrade na prestižnim takmičenjima

0
Fotografije: Mozzart

Tata je svirao gitaru, ali je ona bila zaljubljena u violinu. Nisu je zanimale priče da je teška za sviranje. Posle više od decenije rada sa profesorkom Anom Veskov, učenica četvrtog razreda Muzičke škole “Josip Slavenski” danas iza sebe već ima koncerte sa simfonijskim orkestrima širom Evrope, na desetine solističkih nastupa, brojne nagrade sa međunarodnih takmičenja… Sofija Glavičić sa samo 18 godina ima impresivnu biografiju, članica je Master Art Akademije i deo jedne lepe priče o drim-timu genijalaca kojima je kompanija Mozzart pomogla u razvojnom putu.

– Divno što je postoji taj koncept da se pomaže mladim nadama naše zemlje. Imala sam priliku da upoznam i druge talente iz ovog tima, njihove priče su neverovatne. Svi mi sanjamo velike snove, ali nam je potrebna podrška u ostvarenju velikih ciljeva i hvala Mozzartu što to prepoznaje. Volela bih da odem na usavršavanje u inostranstvo, pa se nadam povoljnijoj emidemiološkoj situaciji u narednom periodu. Cela kultura je u problemu, jer nema kontakta s publikom. Ko je na sceni, zna koliko je to potrebno za dobar nastup, za dalji napredak. Trudimo se da što bezbolnije izađemo iz ove situacije i nadamo se da će uskoro sve biti kao nekad – ističe Sofija.

Prvi solistički koncert održala je sa 12 godina u Narodnoj biblioteci. Bila je đak generacije u Osnovnoj muzičkoj školi, osvajala prve nagrade na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je u Galeriji SANU, na Kolarcu, u Narodnom pozorištu, posećivala majstorske kurseve kod čuvenih profesora širom Evrope.

– Lep je osećaj kad osvajaš najveće nagrade, nastupaš na velikoj sceni… Ali, ja najviše volim to uzbuđenje kada se pripremam za nešto veliko. Tada najviše radim i osećam da najviše napredujem. Nikad ne gledam na sat koliko sviram, jer to nije rad, obaveza, nego dnevna potreba.

Samo nekoliko srpskih violinista se može pohvaliti prvom nagradom na takmičenju „Jaroslav Kocian“ koju je Sofija osvojila u Češkoj 2016. godine. Glavičićeva je pobedila na Republičkom takmičenju u kamernoj muzici (Beograd 2018) , Međunarodnom susretu violinista (Sremski Karlovci 2018), Međunardnom takmičenju „Fantast“ (Bečej 2018), „Stringfest“ (Sremska Mitrovica 2018. i 2019), Međunarodnom takmičenje gudača (Niš 2013. i 2019, odnosno Franjo Krežma, Vinkovci 2019)…

Ova talentovana tinejdžerka oseća isto zadovoljstvo kada je na velikoj sceni i u svojoj sobi dok iznova svira omiljenog Baha.

– Violina je deo mene, ne razdvajamo se. Pričam sa njom, tepam joj kao ljubimcu ili detetu. Kada nehotice udarim kofer sa instrumentom, izvinim se, kao da je živo biće. Od prvog susreta sa violinom znala sam da je ona ljubav mog života. A bilo je to u muzičkom zabavištu, imala sam samo 5 godina – zaključuje Sofija Glavičič.

NAGRADE

Sofija ima i niz priznanja sa prestižnih događaja kao što su: Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije (Beograd 2012, 2014, 2016, 2018) , Međunarodno takmičenje „Petar Konjović“ (Beograd), Internacionalni festival “Petar Stojanović” (Ub), “Dunav Art “ festival (Veliko Gradište), “Đuzepe Tartini” (Slovenija), “Ohridski biseri”(Makedonija)…