Zvaničnik SZO optužen da je lagao u izveštaju o borbi Italije sa kovidom: Ko je kriv za situaciju u Bergamu?

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Italijanski tužioci optužili su visokog zvaničnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da ih je lagao o izveštaju SZO o odgovoru Italije na koronavirus. 

Tužioci u Bergamu otvorili su istragu protiv Ranierija Gere (Ranieri Guerre), tada pomoćnika generalnog direktora SZO zbog navodno lažnih izjava datih na saslušanju u novembru. 

Gera je bio veza SZO sa italijanskog vladom kada je Italija prošle godine bila epicentar izbijanja širenja koronavirusa u Evropi. 

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj preminulih od koronavirusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome. 

Njihova istraga se proširila na izveštaj SZO o odgovoru Italije na koronavirus, u kojem se navodi da italijanska vlada nije ažurirala svoj plan spremnosti na neku pandemiju od 2006. 

SZO je uklonio izveštaj sa svog sajta 14. maja, dan posle objavljivanja, i nikada ga nije ponovo objavio. Nestanak dokumenta sugeriše da je SZO povukla izveštaj da bi izbegla eventualne kritike i odgovornost italijanske vlade. 

Gera je bio visoki zvaničnik u italijanskom Ministarstvu zdravlja u periodu 2014-2017, kada je plan pripravnosti za pandemiju trebalo da bude ažuriran u skladu sa smernicama EU. 

Ali dokumentacija koju su prikupili tužioci u Bergamu, sugeriše da je Gera uticao na povlačenje izveštaja i da je zbog toga italijanska vlada nezadovoljna.