Zoran Radovanović: Ovo što slušamo od njih još uvek odudara od realne situacije, ali sad je malo bolje stanje sa koronom

10
Foto Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

„Ne pratim podatke koje objavljuje Krizni štab, jer je reč o falsifikovanim brojkama. Ranije su lagali u ogromnoj meri, a sada to čine malo manje, ali i dalje krivotvore”, rekao je za Nova.rs epidemiolog Zoran Radovanović.

On je taj način prokomentarisao činjenicu da u Srbiji u prethodnih deset dana dolazi do pada svih brojava koji se odnose na epidemiju koronavirusa, izuzev onih koji se odnose na broj preminulih.

“Nije bilo logike ni kad je trideset i pet dana umirao samo jedan pacijent. Bilo je jasno da su imali direktivu da ne sme više od jedne osobe da umre. I sada se laže. Ne gledam podatke koje objavljuje Krizni štab, jer je reč o falsifikovanim podacima. To je sve krivotvoreno. Ne vredi slušati šta pričaju, dok ne prikažu pošteno koliko ljudi umire”, ističe Radovanović i dodaje se ranije lagalo u ogromnoj meri, a da se sada to čini manje.

“Valjda će se u budućnosti približiti stvarnom stanju, odnosno istini. Ovo što slušamo od njih još uvek odudara od realne situacije”, smatra on.

Kako kaže, veoma je teško i hipotetički razmišljati o tome da li je moguće da padaju sve brojke, izuzev onih koji se odnose na broj umrlih od koronavirusa.

„Znam da su sakrivali više od pola umrlih. Prikazivano je trideset do četrdeset od preminulih. Sad mogu samo da nagađam. Ovo je kao izvlačenje brojeva na lutriji, a vi na osnovu toga ne možete da dajete predviđanja. Samo pretpostavljam da bar članovi Kriznog štaba dobijaju podatke. Ranije su tvrdili da nemaju uvid u njih, što je zaista ponižavajuće – donose odluke, a ne znaju na osnovu čega. Nadam se da sada znaju više bez nas”, istakao je on.

Prema Radovanovićevim rečima, jedan od indikatora da je situacija sa koronavirusom bolja nego u prethodnom periodu, jeste činjenica da prestoničke bolnice trpe manji pritisak.

“Ranije se dogodilo da, prvi put u istoriji, pacijente iz Beograda šalju na lečenje u unutrašnjost Srbije. Samo dve ustanove su primale pacijente koji nisu bili zaraženi koronavirusom. Sad je malo bolje, čim ne voze ljude van Beograda”, objašnjava profesor Radovanović.

10 KOMENTARA

 1. Strašno ! Sram te, bre bilo, ti si neki doktor i profesor, pa još starac od stotinu ljeta.
  Sve on zna, a nigde ga nema, neće ni da se primakne bilo gde da pomogne, bilo kome, čoveku na ulici, a kamoli državi, narodu ili Kriznom štabu, ali on zna da je broj umrlih veći, kaže duplo.
  Šta si ti, grobar koji prebrojava mrtve na sahranama širom Srbije?
  Dosta mi te je više, matoro zakeralo. Teško tvojoj porodici pored tebe takvog.

 2. @Mirjana

  A ja se zapitam kako normalan čovek izgubi zdrav razum i pomisli da vlast koja obiluje likovima sa kupljenim diplomama, kondukterima, keramičarima i kursistima govori istinu, a čovek koji je naš vodeći epidemiolog ne?

  Isključi Pink i uključi mozak!!!

  • A kako vodeci epidemiolog ,svetske klase profesor do 2000 god na Beogradskom univerzitetu…plus 7 godina profesor na Medicinskom fakultetu u Kuvajtu…sa tolikim naucnim radovima…nikako da zaustavi epidemiju…….I pise pismo SZO…da Oni dodju u Srbiju pa da zajedno broje…….mozda treba on da prizna da je epidemiologija ovoga puta na kolenima

 3. Stvarno jadno od doktora Radovanovica ! Ne branim nikog, cak mesecima ne slusam izvestaje, ali ako on zna pravu istinu ili pribliznu o umrlima i zarazenima od korone, neka nam kaze pravu brojku. A ne ovako k’o uvredjena strina, pravi pometnju medju narodom.

 4. @Coyote Nervosius

  Pouzdano znamo da je KZN FALSIFIKOVAO broj zaraženih i umrlih u toku juna i jula meseca.
  BIRN je još 22.06.2020 došao u posed podataka o broju stvarno umrlih od korone, koji je daleko veći od objavljenog broja.

  Kada je zaraza eksplodirala početkom jula, broj umrlih u Novom Pazaru je danima bio veći od zvanično objavljenog broja umrlih na teritoriji cele Srbije

  Jel treba još dokaza, ili se broji samo ono što fabrike laži sa nacionalnom frekvencijom objave?

 5. Ovo sto govori Dr Radovanovic je bas nepristojno……….ruzno I tuzno…..on sam sebe degradira i pada sve nize…..Ako je epidemiologija puko prebrojavanje I nagadjanje koliko je preminulih a koliko prezivelih onda se ja kao obican covek zapitam na sta se odnose 300 objavljenih naucnih radova profesora Radovanovica…..

 6. A to pouzdano znate kako ??

  Gatate u pasulji grašak ??

  Gde su Vam dokazi za akve tvrdnje ??

  Zašto niste ušli u krizni štab kada su Vas zvali, pa da svoje tvrdnje potkrepite dokazima ???

  Ovako … samo rekla kazala, bez krivične i moralne odgovornosti.

Comments are closed.