Zoran Modli, D i J… To je bio modernizam, Beograd koji je kao svet

2

Toliko je toga izrečeno o Zoranu Modliju povodom njegovog odlaska da želim da na početku kompiliram dve izjave od toga, za prvu ne znam čija je. A ona glasi: „Današnjim klincima koji se rađaju sa spravama na kojima za tri dinara mogu da iskompiliraju Devetu Betovenovu nikad neće biti jasno šta je Modli značio. Bio je to ceo jedan svet. Taj svet nam je priuštio čovek koji je ovde prvi objasnio da D i J jedno pored drugog nisu samo Ð.“

Druga izjava pripada Milivoju Čaliji, nekadašnjem di-džeju i direktoru marketinga radija B92: „Decenijama pionir self-op radijskog DJ voditeljstva, i to ne zato što ga je neko na to primorao već zato što je Modli smatrao da je to jedini put. Ozbiljan mag radijske mikrorežije i neumorni promoter informatičke revolucije. U ‘Ventilatoru 202’ je sredinom osamdesetih puštao u etar kompjuterske programe koje ste mogli da snimite na kasetu. Kasetofon posle ubodete u Spectrum i na ekranu televizora u dnevnoj sobi igrate igricu. I radilo je, probao!“

Zoran Modli je bio revolucionar i pripadao je tom vremenu promena od početka. Pozvan je na Studio B jer se tada tražila nekakva beogradska (srpska) verzija tada vodećeg Radio Luksemburga. Modli je odgovarao i kao neoficijelni pionir DJ profesije jer je Radio Luksemburg baštinio taj profil radijskog zaposlenika. Njegov glas i vođenje programa bila je rafalna euforija, brzina, muzika… Pa onda uvek inovacija da sam bude i ton majstor (glas + puštanje muzike = DJ). To je bio modernizam, Beograd koji je kao svet. I uvek novo, pa i DJ rečnikom miksanje svoje dve profesije. Kao pilot vodio je radio-emisiju pilotirajući iznad Beograda.

Pa „Demo top“ na Radiju 202 gde mi klinci dobijamo priliku da se naši demo-snimci čuju na radiju, a onda, zahvaljujući imenu Zorana Modlija, to bude pretočeno na LP ploču. Pa Modlijevo uvođenje kompjuterske kulture, kompjuterske scene kroz taj praistorijski pisak računarskog programa u radio-programu. Tada je to zaista bilo pionirski poduhvat jer kompjuteri su bili isključiva privatna svojina doktora Spoka i njegovih ortaka iz „Zvezdanih staza“, a Modli ih odomaćuje.

Kasnije sam ga malo slušao, a i on je odlazio i dolazio na razne radio-stanice, ali uvek drugačiji i ne kao običan voditelj. Hvala mu na svemu, a i na tome što je nama klincima dao priliku da osvanemo na vinilu i da imamo materijalni dokaz i opravdanje detinjstva provedenog u lošim ocenama. To nam je omogućio čovek koji je pre toga svima objasnio da D i J jedno pored drugog nisu samo Ð, a to je bio i na tim pločama.

2 KOMENTARA

  1. Pa pre 60-tih je bio prava selendra. Tek dolaskom grupe ljudi u sferi muzike, pozorista, slikarstva, knjizevnosti pa i sporta, a kojoj pripada i Modli, je poceo da lici na svet. Odatle i ta fraza, koja jeste izandjala.

  2. Ima li gluplje fraze od “Beograd je svet”?
    Toliko kompleksa vrišti iz toga da mi je muka

Comments are closed.