“Žoc i ja bez torbi na aerodromu, Duda nas pita gde smo do sada…”: Kako je Milenko Savović “pomogao” Obradoviću da postane trener Partizana…

0
Foto: Nedeljnik

Legendarni bivši košarkaš Partizana Milenko Savović preminuo je danas u 61. godini, potvrdio je košarkaški klub Partizan na zvaničnom tviter nalogu.

Milenko Savović je rođen 1960. godine u Trebinju, gde je i preminuo.

Savović je pre oko mesec dana primljen u bolnicu nakon problema zbog korona virusa, a zvaničnih informacija o uzroku smrti još nema.

Svoju košarkašku karijeru Savović je počeo u Partizanu, u kome je proveo 12 godina i bio kapiten kluba. Nakon odlaska iz Partizana Savović je nastupao za Granadu i Vojvodinu.

Milenko Savović je bio direktor kluba kada je Partizan 1992. godine postao šampion Evrope.

Savović je sa Partizanom osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, tri Kupa Radivoja Koraća i dva Kupa SFRJ.

Milenko Savović je nastupao i za reprezentaciju Jugoslavije sa kojom je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu.

Savović je je nedavno za Nedeljnik otkrio da je jedan od najzaslužnijih za trenersku karijeru Željka Obradovića, jer ga je upravo on nagovorio da praktično iz dresa Partizana sedne na trenersku klupu, i odmah u prvoj sezonu sa crno-belima postane šampion Evrope.

“Željko je trebalo da bude kapiten reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Rimu. A sve se dešava u noći pre odlaska na to prvenstvo. Željko i ja sedimo u ‘Klubu književnika’ sa ženama na večeri i dogovaramo se da nađemo klub u kojem ćemo zajedno igrati sledeće sezone. Mi smo dugogodišnji prijatelji i kumovi. Tada nije bilo mobilnih telefona i izlazi kelner iz kuhinje i kaže mi: ‘Savo, telefon’. Na vezi je Kićanović i kaže: ‘Gde ste? Tražimo vas po celom gradu. Dođite kod mene kući’. Godinama unazad je Kića pričao da će Željko biti trener a ja da dođem na njegovo mesto. Ali nismo se nadali da će to biti brzo. I odemo i dogovorimo se s Kićom, ali postoji problem jer Željko treba da ode na aerodrom i kaže Dudi Ivkoviću da postaje trener”, pričao je Savović.

“Prilazimo aerodromu, unosi se oprema, mi bez torbi i Duda pita: ‘Gde ste vi?’. Kaže mu Željko: ‘Postao sam trener Partizana’. Na to će Duda: ‘Ma, ‘ajde bre’, Ali onda ugleda Kiću i shvati da je ozbiljno. Voleo je mnogo Željka, i čestitao mu je”, rekao je tada Savović.