Znate onu čuvenu priču o Bini i peharu… Alkantara nije iz njega pio šampanjac, u Milanu je od 1994. godine

0
Foto: Profimedia

Finale Lige šampiona ima samo nekoliko konstanti – uzbuđenje, skupe reklame, gotovo po pravilu dobar fudbal i priču posle utakmice o tome da igrači novog šampiona Evrope piju šampanjac iz pehara, a “Dragiša Binić je onomad…”

U pitanju je urbana legenda koja potiče od jedne izjave Vladimira Jugovića koji je nakon osvajanja Lige šampiona sa Juventusom navodno bio ponuđen da popije malo šampanjca iz pehara, a prema njegovim rečima kroz glavu mu je prošla misao: “ja da pijem odatle šampanjac, a Bina se u Bariju isp**ao u njega”.

Od tog trenutka do danas govori se o tom događaju, iako autentičnost priče nije potvrđena, a posle ovogodišnjeg finala “žrtve” posrpdnih komentara bili su Lukas Ernandez koji je pehar stavio na glavu, Tijago Alkantara koji je iz pehara pio šampanjac i Robert Levandovski koji je sa njim prespavao u krevetu.

Ipak, čak i ako je priča o Bini i peharu istinita, posprdni komentari nisu na mestu. Ni Jugovićev strah posle osvajanja trofeja 1997. nije bio opravdan.

Prema pravilima UEFA originalni pehar Lige šampiona deo je ceremonije nakon finala, a u vitrine pobednika odlazi replika.

Jedino što se ne uklapa u ovu popularnu urbanu legendu jeste činjenica da je ovo šesti originalni pehar.

Pravila predviđaju da svaki tim koji pet puta postane šampion Evrope ili to uradi tri puta zaredom, dobija originalni pehar u trajno vlasništvo.

Prvi je to postigao Real Madrid 1966. godine, zatim Ajaks sedam godina kasnije nakon hettrika, Bajern 1976. takođe nakon hettrika, a zatim Milan 1994. godine. Poslednji je pehar u trajno vlasništvo dobio Liverpul 2005. nakon istanbulskog finala.

Dakle, pehar koji je Zvezdi uručen na ceremoniji nakon finala u Bariju ostao je 1994. godine u trajnom vlasništvu u Milanu.

Čak i bez poznavanja ovog pravila jasno je da Alkantara i Binić nisu mogli stupiti u bilo kakvu interakciju sa istim peharom.

Od kada je trofej završio u Milanu 1994. godine, na njemu više ne piše “Coupe des Clubs Champions Européens”, a promenjen je, do duše minimalno, i njegov izgled.

Dakle, jedino zajedničko za Alkantaru, Ernandeza, Levandovskog i Binića kada je pehar u pitanju, jeste činjenica da su ga sva četvorica podizali kao novi šampioni Evrope.