Znate li kako med i limun (stvarno) deluju na naš organizam?

0
Foto: Profimedia

Većina lekara koji su zaista spremni da daju dobre savete svojim pacijentima, uključuju med i limun u svoje preporuke i za to imaju dobar razlog.

Lekari iz celog sveta potvrdili su da konzumiranje ove mešavine svakog dana ima velike zdravstvene koristi za ljudski organizam, prenosi N1.

Poboljšava zdravlje creva

Jedan od ključnih koraka u održavanju zdravog načina života je održavanje zdravlja creva, a mešavina meda i limuna omogućava bolji rad metabolizma koji je neophodan kada se probudite. Ova kombinacija poboljšava metabolizam jer zidove želuca ostavlja u stabilnom stanju za probavu hrane koja se uzima tokom dana. Takođe, limunov sok je koristan kada je reč o ublažavanju nadutosti i refluksa kiseline.

Čisti digestivni trakt

Tokom probave, neke prehrambene supstance imaju tendenciju da se skupljaju u digestivnom traktu. Čaša isceđenog limuna sa medom nakon svakog obroka očistiće sve te supstance koje se nakupljaju nakon obroka. Podiže imunitet Dobar imunitet je preduslov za dobro zdravlje, naročito u sezoni gripa i prehlade. Vitamin C koji se nalazi u limunovom soku daje zadivljujuće rezultate kada se radi o suzbijanju prehlade i gripa. Ekstrakt limuna sadrži i saponine koji su neophodni pri lečenju oštećenja kože, a med je poznati prirodni antiseptik.

Smanjuje kiselost organizma

Kada je telo preterano kiselo veća je verovatnoća da ćete dobiti neku infekciju. Nakon što se razgradi, mlečna kiselina, u organizmu može da se nataloži do opasne granice koja je loša za organizam, čineći ga ranjivim na sve vrste infekcija. Zbog toga bi telo trebalo da ima uravnotežen nivo kiselosti u svakom trenutku. Limunska i askorbinska kiselina koje se nalaze u limunu topljive su u krvi, za razliku od drugih kiselina. Ako svakog dana popijete sok od jednog isceđenog limuna sa medom, sigurno ćete osetiti promene u vašem telu.

Podstiče hidrataciju

Podrazumeva se da telo u svakom trenutku mora da bude hidrirano. Kada je telo u dehidriranom stanju, povećava se naprezanje kardiovaskularnog sistema, a dolazi i do češće pojave zatvora. Konzumacijom ove mešavine mogu se izbeći ove komplikacije, jer su med i limun prirodni laksativi. Dobar saveznik u gubljenju kilograma

Limun sadrži pektin i druga vlakna koja suzbijaju osećaj gladi kada se konzumiraju. Kada mešavina limuna i meda stigne do želuca, reakcija između katalizatora pankreasa i meda povećava brzinu metabolizma i potrošnju masti u telu, čime se povećava i postotak izgubljenih kilograma.

Poboljšava izgled kože

Crvenilo i upala kože rezultat su nečistoća u krvi. Uz pomoć meda, krv se može pročistiti i upale na koži se mogu smanjiti. Ova mešavina pomaže koži da bude čista i blistava tokom celog dana.