„Znate gde to vodi…“: Šta će sad da uradi Dodik kad su Komšić i Džaferović glasali za priznanje Kosova…

3
(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/DS)

(Beta) – Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšič glasali su danas za priznanje nezavisnosti Kosova, dok je srpski član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

„Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio, glasali smo dva naprema jedan za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sednica“, kazao je posle sednice Predsedništva BiH hrvatski član Željko Komšić.

Prema njegovim rečima, sada treba očekivati da Dodik zatraži sazivanje posebne sednice Narodne skupštine RS i pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

„Za očekivati je da će sada Dodik tražiti sednicu NSRS i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji, i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo“, ocenio je Komšić.

Danas su u Sarajevu održane redovna i dve vanredne sednice, od kojih je jedna bila posvećena pitanju priznanja Kosova.

Na drugoj vanrednoj sednici, na kojoj se glasalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, Džaferović i Komšić su glasali protiv, dok je Dodik, kao inicijator tog pitanja, glasao za.

„Nismo to podržali, jer bi to, između ostalog, bilo protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premeštanjem ambasade BiH prekršila tu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama“, naveo je Komšić.

Kada je u pitanju „mini Šengen“, o čemu se raspravljalo na redovnoj sednici, Predsedništvo BiH je podržalo odluku, uz uslov da se dobro ispita kako je zamišljena ta saradnja.

Savetu ministara BiH je naloženo da analizira i izvesti Predsedništvo šta bi pridruživanje inicijativi značilo za BiH i kako to korespondira sa ostalim inicijativama u regiji.

3 KOMENTARA

  1. Zna se gde to vodi. Vodi u rat i krvoprolice. Pokusacete da krivicu prebacite na Dodika a u stvari ce ga izazvati Komsic i dzeferovic svojim izglasavanjem.

  2. „И не пада снег да завеје брег, већ да свака зверка покаже свој траг“ што ће бити највећи домет ових седница, а сваком паметном из РС за наук за убудуће да се не петљају више никаквим подршкама Хрватима у БиХ и стварању трећег ентитета. Све је ту већ постављено како треба.

  3. Џаферовић и Комшић, са Б. Изетбеговићем у позадини, чине све да изиритирају Додика да прогласи референдум о самосталности РС. Тога Додик мора да се чува, макар до после избора у САД. А да Срби имају право да траже своју пуну самосталност, имају. Када је то могла група терориста из косовских шума, очас преобучених у тешке европејце. Данас је сасвим јасно да једино нерешено питање на овом тлу предствља српско национално питање. И то није никакво стварање “велике Србије”. А решавање ових питања не може да чека довека.

Comments are closed.