“Znam za neotuđivo pravo Engleza da idu u pab, ali zatvaramo sve klubove, restorane, pabove”: Nepopularna odluka Borisa Džonsona u sklopu borbe sa koronavirusom

0
Foto: Profimedia

Boris Džonson je odlučio da primeni vrlo neuobičajene mere, za engleski socijalni život do skoro nezamislive – naredio je zatvaranje pabova, klubova i restorana širom Velike Britanije i najavio da će na noge postaviti sistem podrške platama koji će sprečiti “cunami otkaza”, piše Gardijan.

Najavljujući odluku u sklopu borbe protiv koronavirusa, premijer je rekao da je shvatio da ide protiv onoga što je nazvao „neotuđivim slobodnim pravom ljudi rođenih u Engleskoj da idu u pab“.

Džonson je bio pod sve većim pritiskom da primeni strože mjere s obzirom na to da su u ponedeljak najavljene mere socijalnog distanciranja, uključujući preporuku za izbegavanje svih nepotrebnih socijalnih kontakata.

Odluka da se naloži zatvaranje širom zemlje tek je konačno donesena na popodnevnom sastanku vladinog kriznog odbora u petak, koji je završen malo pre nego što je premijer dao dramatičnu izjavu.

Nove mere socijalnog distanciranja biće preispitivane svakog meseca da bi se videlo da li nekako mogu da budu ublažene.

Neki pabovi potvrdilli su da će se zatvoriti, dok drugi nisu pokazali znake da su čuli i razumeli uputstva. Policija je najavila da će podsetiti sve kompanije koje ostaju otvorene na ono što je vlada propisala.

Zatvaranje pabova i restorana, ali i bioskopa i sličnih mesta koja okupljaju veliki broj ljudi, usadilo je strah u ljude koji započinju manične kupovine, piše Gardijan.

Broj preminulih od posledica borbe sa koronavirusom u Velikoj Britaniji porastao je proteklog dana sa 144 na 177.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus