“Zlo mi je od toga više…”: Angela Merkel optužila Rusiju za hakerski napad na njenu kancelariju

0
Foto: Beta (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da ima “dokaze” o “skandaloznim” pokušajima ruskog hakovanja usmerenog na njenu kancelariju.

“Mogu iskreno da kažem da mi je zlo od toga. Svaki dan pokušavam da imam bolje odnose sa Rusijom, a sa druge strane ima tako opipljivih dokaza da su ruske snage iza toga”, rekla je kancelarka u obraćanju poslanicima Bundestaga.

Ona je govorila o sajber napadu koji je 2015. godine imao za metu istovremeno donji dom nemačkog parlamenta i njene kancelarije. Bundestag je 2015. bio žrtva sajber napada koji je pripisan ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi GRU.

Nemački mediji prenose da su hakeri paralelno sa tim sajber napadom na Bundestag došli do ličnih podataka na servisu poruka kancelarije nemačke kancelarke. Merkel je rekla da su istražitelji identifikovali jednog osumnjičenog u tom slučaju.

“I dalje ostavljamo sebi pravo da preduzmemo mere, uključujući i protiv Rusije”, rekla je kancelarka i nazvala to “skandaloznim” činom.

Ona je dodala da se radi o “celoj strategiji” koju Rusija primenjuje, uključujući iskrivljavanje činjenica. Istakla je da u tom kontekstu nije lako da se nastave pokušaji izgradnje boljih odnosa sa Moskvom.

Merkel je pomenula i ubistvo jednog Gruzijca čečenskog porekla 2019. u Berlinu, u koje su umešane ruske službe. Taj slučaj je pokrenuo diplomatsku krizu između Nemačke i Rusije, a dva člana ruske ambasade kojima je nemačka vlada zamerila da ne sarađuju u istrazi morali su da napuste nemačku teritoriju 4. decembra 2019.

Osumnjičeni ubica priveden je odmah posle ubistva, ali, kako je dodala kancelarka, oni i dalje pokušavaju da pronađu njegove moguće saučesnike.

(Beta)