“Život će bez njega biti drugačiji”: Kako su se deca oprostila od princa Filipa

0
Credit line: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Odlazak princa Filipa u Velikoj Britaniji je doneo veliki broj priča o njemu, a zanimljive su neke rečenice koje su za brojne medije izrekli neimenovani kraljičini ađutanti. Jedna od njih tako Filipa opisuje kao: “Spolja grubog i pomalo ekscentričnog prema deci, ali u dubini duše kao ponosnog oca”.

Osećanje je uzajamno, prenose britanski mediji koji su sa decom Elizabete i Filipa stupili u kontakt.

U intervjuima koji su snimljeni nakon njegove smrti, deca princa Filipa podsetila su se odnosa sa ocem i braka njihovih roditelja, koji je jedan od najdugovečnijih u zemlji.

Princeza Ana je govorila o odluci njenog oca da odustane od karijere u Kraljevskoj mornarici kako bi podržao kraljicu. Ana kaže da je ovaj potez pokazao “stvarno razumevanje pritiska kroz koji kraljica prolazi”.

Edvard se složio da su njegovi roditelji bili “fantastična podrška” jedno drugome, iako su se upoznali kao tinejdžeri nakon Drugog svetskog rata i prevazišli mnoge prepreke tokom zajedničkog života.

“Zbog onoga što je uradio za sve organizacije koje je podržavao i uticaj koji je ostvario kao moj otac i suprug mojoj majci, to ćemo kao porodica najviše pamtiti”, rekao je princ Edvard u dirljivom govoru o svom ocu.

Princeza Ana, jedina ćerka princa Filipa i kraljice Elizabete, istakla je kako je njen otac uvek išao u korak s vremenom i adaptirao se na promene. “Život će bez njega biti potuno drugačiji”, rekla je princeza.