Zimbabve: Optuženi aktivisti za ljudska prava koji su bili na radionici Kanvasa

0
Foto Profimedia

Policija Zimbabvea uhapsila je u toku ove nedelje petoricu aktivista za ljudska prava i optužila ih za kovanje zavere da srvgnu predsednika Emersona Mnangagvu.

Aktivisti su uhapšeni u ponedeljak po sletanju na Međunarodni aerodrom Robert Mugabe u povratku sa Maldiva gde su prisustvovali radionici koju je organizovao bivši osnivač Otpora i izvršni direktor Kanvasa Srđa Popović koji je zbog konsultantskih revolucionarnih usluga koje je Otpor pružao predsedniku Maldiva Mohamedu Našidu, još iz doba kada je bio proganjan i zatvaran kao lider opozicije, umesto odlikovanja dobio upravo ostrvo Tinadu kao poklon.

Zimbabveanski mediji prenose da su aktivistima oduzeti mobilni telefoni i laptopovi, a portparol Advokata Zimbabvea za ljudska prava saopštio je da su aktivisti zadržani i ispitivani nekoliko sati bez prisustva advokata.

Uhapšeni su izvesni Džordž Makoni (38), službenik u nevladinoj organizaciji Centar za ravoj zajednice Zimbabvea; zatim Tatena Mombejarara (37), koordinator lobi grupe “Citizens Manifesto”; Gamučiraj Mukura (31), izvršni direktor COTRAD-a i Nijaša Mpahlo (35) iz organizacije Međunarodna tranparentnost.

Mediji su preneli da su neki od aktivista učestvovali u radionici koju je na Maldivima organizovana srpska neprofitna organizacija Kanvas, čiji je izvršni direktor Srđa Popović.

Nekoliko organizacija čija su se imena navodila kao “izdajnička” porekla su optužbe da su učestvovale u bilo kakvoj zaveri protiv vlade aktuelnog šefa države.