Žene u doba automatizacije i budućnost rada – četvrti AFA Samit ženskog liderstva, 15.12.2020.

  0

  Između 40 i 160 miliona žena na svetu će ostati bez posla ukoliko ne izvrši potrebnu tranziciju i ne stekne dodatna, pre svega tehnološka, znanja i veštine

  Četvrti AFA Samit ženskog liderstva se održava u utorak 15. decembra 2020. godine sa početkom u 10:30h, u virtuelnom okruženju. Pristup konferenciji će imati svi koji se registruju na https://wls.afa.co.rs/ ili AFA društvenim mrežama, a učešće na Samitu je besplatno!

  Tema ovogodišnjeg Samita je „Žene u doba automatizacije i budućnost rada“ sa posebnim fokusom na veštine i znanja koje će žene morati da usvoje do 2030. godine i postanu mobilne, tehnološki i digitalno edukovane, kako bi ostale konkurentna radna snaga u digitalnoj ekonomiji. Najnovije istraživanje McKinsey globalnog instituta upozorava da će između 40 i 160 miliona žena na svetu ostati bez posla ukoliko ne izvrši potrebnu tranziciju i ne stekne dodatna, pre svega tehnološka, znanja i veštine. Upravo će ekspertkinja McKinsey instituta, Mekala Krišnan (partner u McKinsey) na Samitu ekskluzivno predstaviti promene koje će se dešavati na tržištu rada u narednih 10 godina.  

  Na Samitu će između ostalih govoriti i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić zatim Ministarka za telekomunikacije, trgovinu i turizam Tatjana Matić, kao i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri i ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart. Ovi govornici će se truditi da ukažu na značaj bazične digitalne pismenosti građana i građanki jedne zemlje imajući u vidu da u Srbiji više više od polovine populacije ne raspolaže ovim veštinama, koje su neophodne za funkcionisanje u eri digitalizacije. Govoriće i o tome zašto su izazovi veći za žene i zašto je urgentno da se žene digitalno opismene.  

  Posebno će biti zanimljiv panel “Šta budućnost rada donosi ženama”  koji će moderirati Maja Piščević, viša naučna saradnica u Atlantskom savetu Sjedinjenih američkih država. Panel će okupiti sjajne eksperte koji će iz različitih uglova govoriti o temi, a to su Dejan Cvetković, tehnološki direktor Microsoft razvojnog centra u Srbiji, Džon Jovanović, generalni direktor regionalne kancelarije pri Američkoj međunarodnoj korporaciji za finansiranje razvoja (DFC), Tanja Miščević, zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Ingve Engstrom, šefa saradnje Delegacije EU u Srbiji i Žužana Hargitai, regionalna direktorka za zapadni Balkan u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).   

  Publika  će imati priliku da tokom celog dana prati prezentacije i diskusije čak 50 govornika iz inostranstva i Srbije, a Samit će okupiti i najveće stručnjake iz međunarodnih razvojnih i finansijskih organizacija kao što su Svetska banka, EBRD, EIB i DFC, direktore multinacionalnih kompanija poput IKEA, NCR, Generali, Microsoft, Rio Tinto, KPMG, Deloitte i Nutanix, kao i vlasnike uspešnih svetskih i domaćih startapa.

  Samit će i ove godine okupiti široku globalnu zajednicu uspešnih žena koje su poreklom iz Srbije , a koje su svoje karijere uspešno gradile u najvećim svetskim korporacijama u inostranstvu. Neke su osnovale i svoje biznise koji su danas istaknuti startapi koji posluju na velikim razvijenim inostranim tržištima. Neke od njih, koje su svoje startape osnovale u SAD, jesu Maja Vujinović, bivša direktorka informacija u General Electric, a sada vlasnica startapa OGroup, Maja Strelar-Migoti, vlasnica i direktorka više startapa, i Ivana Cvejić, suosnivačica startapa Renhead.

  Učešće robota Petre iz Švedske je poseban kuriozitet, imajući u vidu da je to prvi robot u svetu koji može da dijagnostikuje tri najčešće bolesti čovečanstva. Publika će imati priliku da u virtuelnom okruženju Samita vidi i čuje ovog robota, ali i da inženjerima koji su razvili ovog robota postavi pitanja putem čet opcije.

  Učešće na Samitu je besplatno i dostupno svima koji imaju pristup internetu i koji su digitalno pismeni. Nažalost, čak 57% žena u Srbiji nema bazičnu digitalnu pismenost, te neće biti u mogućnosti da prati Samit. Upravo zato je to alarm za celo naše društvo, jer te žene čine 27% ukupne populacije Srbije i ukoliko ubrzo ne uhvate korak sa novim tehnologijama, sve više će zaostajati za onima koji prate korak i sve manje će imati šansu da ravnopravno učestvuju u novoj digitalnoj civilizaciji, čiji razvoj pandemija još više ubrzava.

  Takođe, u okviru ovogodišnjeg Samita i inicijative „Više devojaka u nauci i tehnologiji“, po prvi put će biti organizovan i hakaton za studentkinje – GirlsHack2020, podržan od strane NCR korporacije. Iz ove korporacije dolazi i „keynote“ govornica Samita – Marija Živanović Smit, potpredsednica korporativnog marketinga i komunikacija i CEAO NCR korporacije. Ona će sa publikom podeliti svoje iskustvo i predviđanja o budućnosti rada iz perspektive vodećeg svetskog tehnološkog giganta kakav je NCR.  

  „Teme koje pokreće ovogodišnji Samit se percepiraju kao „daleka budućnost“, naročito na našim prostorima, pa je zato upravo važno da se kroz ovaj Samit privuče pažnja što šire javnosti. Cilj je da se podigne svest o značaju edukacije, najpre u sferi digitalne i tehnološke pismenosti, podjednako i među muškarcima i ženama, ali i o činjenici da će žene nažalost biti te koje će biti više ugrožene, iz više razloga. Najpre, žene imaju manje slobodnog vremena za dodatnu edukaciju jer se više bave kućom i porodicom u slobodno vreme, a žene su i manje tradicionalno zainteresovane za tehnologije. Takođe, naročito će biti značajan uticaj tehnologije na položaj žena u sektorima u kojima su one dominantno zastupljene na nižim pozicijama, kao sto su bankarstvo, zdravstvo, umetnost i sl. Sa druge strane, ovo je i velika šansa za žene da unaprede svoj položaj na tržištu rada, ako se na vreme obuče i prekvalifikuju za poslove budućnosti“, rekla je povodom 4. Samita ženskog liderstva Žaklina Nikolić Kušić programska direktorka AFA Samita.