“Žene ne poziraju samo za muškarce”: Megan Rapino je prva otvoreno gej žena u magazinu Sports Illustrated Swimsuit

0
Foto: Profimedia

Jedno od najkontroverznijih izdanja magazina Sports Illustrated je “Swimsuit”, naročito otkada je poslednjih godina postala skoro redovna praksa da se u njemu nalaze sportistkinje sa ciljem da se ilustruje da privlačno žensko telo može biti u najrazličitijim veličinama i oblicima, a poslednja u nizu sportistkinja koja je posebna po tome što je prva otvoreno gej žena u ovom magazinu je Megan Rapino, fudbalerka.

Za “Swimsuit” izdanje 2019. godine pozirale su četiri članice Nacionalnog ženskog tima SAD (USWNT), među kojima je i Rapino.

“Mislim da je Sports Illustrated napravio hrabar potez, pošto se on smatra magazinom za isključivo heteroseksualne muškarce”, rekla je Rapino za SI. “Mislim da, kada je reč o gej ženama u sportu, postoji stereotip i veoma ograničeno shvatanje toga šta znači biti žena i sportistkinja. Zato smatram da je veoma važno učiniti nešto ovakvo.”

Rapino (33) je dodala da želi da ispita granice stereotipije, ali i da druge podstakne da učine isto. U drugom razgovoru za SI u kojem je govorila o borbi USWNT-a za rodnu ravnopravnost, ona je istakla da ovaj magazin ne treba posmatrati uvek muškim očima, te da je ideja da se bude seksi za muškarca “previše arhaična”.

“Postoji pretpostavka da svi poziraju za muškarce, što ja uopšte ne radim, i mislim da većina žena ne radi to. Okej je biti seksi, okej je nositi kupaći kostim, okej je želeti to.”

USWNT je podneo tužbu protiv Fudbalskog saveza SAD zbog “institucionalizovane rodne diskriminacije”. Članica tima navode da su plaćene manje od svojih muških kolega za isti posao, ali i da za njih važe drugačiji kriterijumi.

Ona je u razgovoru za SI navela i da su žene neprekidno pod pritiskom da u kupaćem kostimu izgledaju savršeno i mršavo.

“Ne postoji žena sa kojom sa razgovarala, a da se nije susrela sa ovim izazovom u životu”, navela je Rapino.

Rapino i njena devojka, takođe sportistkinja, bile su prvi istopolni par koji se pojavio na naslovnoj strani ESPN-vog “The Body Issue” za 2018. godinu.

Ova sportistkinja je borac za LGBTQ prava, a 2016. godine klečanjem je iskazala solidarnost sa Kolinom Kapernikom.