Žena koja detektuje i rešava problem: Posao snova Mirjane Popov

  0

  Mirjana Popov za sebe kaže da tačno zna šta želi, ističe svoju jasnost i preciznost u izražavanju, baš kao i u svakodnevnom radu. Voli putovanja, uživa u kuvanju, a slobodno vreme provodi sa unucima, jer, kako kaže, deca su jedina koja mogu da joj vrate energiju potrošenu tokom dana. Kao prednosti rada u muškom kolektivu kroz smeh ističe da zna sve o automobilima, telefonima i računarima. Za svoj posao kaže da je dinamičan i izazovan, da konstantno mora da uči, bude pažljiva i odgovorna, kao i da primenjuje nove informacione tehnologije. Upravo je to Mirjanin posao snova koji trenutno obavlja na „Dubokoj preradi“, ključnom projektu druge faze modernizacije pančevačke rafinerije, „teškom“ više od 300 miliona evra.

  Mirjana je inženjer industrijskog menadžmenta i angažovana je na poziciji koja se zove „mehanik za stacionarnu i rotacionu opremu“. Tačnije, ona je jedina žena-mehanik u NIS-u. Šta tačno podrazumeva njen posao? Suštinski, on se sastoji u tome da nakon obaveštanja o određenim nepravilnostima u radu opreme, detaljno proverava i detektuje problem, a zatim predlaže kako da se taj problem reši. Takođe mehanik obezbeđuje sve što je potrebno, uključujući i nabavku materijala, da bi se kvar uklonio ili da bi se oprema održavala na zadovoljavajućem nivou.

  Tokom poslednjih 20 godina Mirjana se neprekidno obrazovala i usavršavala, a njena bogata radna biografija prati razvojni put naše jedine domaće rafinerije – od obnove proizvodnih pogona nakon bombardovanja do rada na projektu „Duboka prerada“ koji za Mirjanu predstavlja posebnu vrstu izazova:

  „Izazovno je, novo, nepoznato i drugačije, ima dosta znanja koje treba usvojiti i primeniti, ali upravo je to ono što volim u poslu. Ne volim uljuljkivanje u rutinu jer osim što uspavljuje um, smatram da može da dovede do mnogih grešaka pri radu. Za mene rutina nikada nije bila opcija i čim osetim da je imalo ima, prelazim na drugi projekat“, kaže Mirjana koja veći deo dana provodi na terenu gde na postrojenjima obavlja kontrole ispravnosti montaže, funkcionalno ispitivanje, proveru opreme, obuke zaposlenih kao i pregled odgovarajuće dokumentacije.

  Puštanjem u rad postrojenja za „Duboku preradu“ pored toga što će biti omogućena veća proizvodnja najkvalitetnijih derivata domaće prouzvodnje, dobiće se i niz novih tehnoloških sistema, optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafnerije kao i povećanje efikasnosti prerade što će NIS-ovu rafineriju svrstati među najmodernije u Evropi. Istovremeno, za Mirjanu i njen tim realizacija ovog projekta pruža mogućnost rada na najnovijoj i najsavremenijom opremi gde posebno mesto zauzimaju tzv.„pametne naočare“:

  „Povod za nabavku ovakvih naočara bila je situacija sa koronavirusom, koja je onemogućila da isporučioci opreme posete Rafineriju. Imajući u vidu rokove, takva situacija naterala nas je da razmišljamo drugačije i počnemo da koristimo moderne informacione tehnologije. Rešenje su bile pametne naočare, koje su dizajnirane baš za procesnu industriju kako bi u realnom vremenu mogle da prenesu sliku i ton putem interneta. Na taj način možemo da sa isporučiocima podelimo iskustva, rešimo tehničke probleme, uštedimo vreme i troškove za putovanja. Takođe, dokumentovano kroz video zapis, tačno znamo šta se radi, i na kraju, najvažnije – smanjujemo rizik od prenošenja koronavirusa jer nemamo direktan kontakt jedni s drugima“, objašnjava Mirjana.

  Iako je njen posao vrlo odgovaran, jer praćenje svih aktivnosti na postrojenjima iziskuje budnu pažnju, bogato iskustvo i primenljivo znanje, Mirjanin dan je dinamičan, a to je ono što njenom temperamentu najviše odgovara. Takođe, kao bitno ističe što se na poslu sreće sa različitim ljudima, kolegama i izvođačima jer, prema njenim rečima, posao nije samo mesto gde se razvijaš profesionalno i učiš stvari iz struke, već saznaješ mnogo i o ljudima. U Mirjaninom slučaju ono što je specifično jeste da je jedina pripadnica lepšeg pola među kolegama mehanicima:

  „Kada sam počinjala sa radom, pre dvadesetak godina, bilo je drugačije, kolege su teže prihvatale žene u poslu, Ali, s obzirom da sam strpljiva i uporna, mi smo taj odnos izgradili postepeno i kvalitetno. Uvek se trude da mi pomognu i da me odmene, iako mi ta predusretljivost nekada i smeta“, kaže Mirjana koja je uverena da posao ne čine samo radni zadaci, već i tim u kome se radi, i dodaje da ona svoj tim ne bi menjala nizašta na svetu.