“Zemlje Balkana se dogovaraju da istovremeno otvore granice bez testova”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta) – Zemlje Balkana se dogovaraju da istovremeno otvore granice sa izjednačenom politikom oko PCR testova, izjavio je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

On je novinarima rekao da je ideja da se granice zemalja regiona otvore za prelazak bez tih testova za COVID-19.

“Iskreno se nadam da ćemo definitivno razmeniti sve informacije i da ćemo zauzeti stav na osnovu toga kakva je tačno epidemiološka sutuacija u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana, plus Bugarska i Grčka”, rekao je Filipče.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je napomenuo da zemlje članice EU imaju samo preporuku po tom pitanju i da imaju slobodu da same odlučuju kakav će biti granični režim.

“Tačno je da sam u nekoliko navrata prethodnih nedelja najavio da ćemo imati odluku, ali smo, nažalost, čekali odgovore susednih zemalja. Konačno su odgovrili u toku prošle sedmice”, rekao je Filipče, a prenela državna agencija MIA.

On je 27. avgusta na Fejsbuku objavio da su zdravstvene vlasti zemalja Balkana dogovorile da rade na zajedničkom protokolu za prelazak granica.

Filipče je tad napisao da su na video-konferenciji na kojoj je to dogovreno, učestovale njegove kolege iz Albanije, Grčke, RS i s Kosova, zamenik ministra zdravstva BiH, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije i direktor Zdravstvenog inspektorata Bugarske.