“Želim veoma snažno da odigram svoju ulogu posrednika…”: Borel krajem nedelje u Beogradu i Prištini

0
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Visoki predstavnik EU Žozep Borel će krajem nedelje posetiti Prištinu i Beograd da u razgovoru sa kosovskim i srpskim zvaničnicima dobije saznanja “kako obnoviti njihov dijalog koji je u zastoju”, a s tim u vezi postoje i kontakti EU i zvaničnika SAD.

To je danas u Briselu izjavio Borelov portparol Peter Stano koji je dodao da je Borel lično najavio ovu posetu posle današenjg razgovora u Berlinu sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom.

Borel je naglasio da želi da “veoma snažno odigra svoju ulogu posrednika” u dijalogu Beograd-Priština, a da ranije nije mogao da ide u Prištinu iz nekih tehničkih razloga, kao i zato što tamo nije formirana nova vlada, preneo je Stano.

Stano je to rekao u odgovoru na pitanje novinara da li će Borel ići u Prištinu i Beograd i da li je u posredovanju američkog ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela za obnovu avionske i železničke veze Kosova i Srbije bilo dogovora s EU, ili je “EU tu ostavljena po strani”.

Borelov portparol je dodao da nema informacija da visoki predstavnik EU danas u Berlinu treba da se sastane s Grenelom, ali je naveo da je Borel ovih dana razgovarao sa šefom američke diplomatije Majkom Pompeom.

Stano je podvukao da i Srbija i Kosovo imaju jasnu evropsku perspektivu i da u tome “tesno ostaju vezani za EU”.

(Beta)