Zelenski ponudio mesta svoje delegacije preživelima u Holokaustu: Memorijalni centar “u čudu”…

0
Foto Profimedia

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu ocenio je kao “čudnu” ponudu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da da mesta svoje delegacije preživelima u holokaustu na velikom skupu svetskih lidera u Jerusalimu.

“Ovog jutra je ukrajinski predsednik objavio svoje povlačenje tvrdeći da to čini za preživele u holokaustu”, navedeno je u saopštenju centra u kojem se dodaje da je postignut dogovor sa preživelima koji su se obratili Jad Vašemu poslednjih dana.

Izraelski vojni radio je izvestio prošle nedelje da je samo 30 od oko 800 mesta na Petom svetskom forumu holokausta rezervisano za preživele u jevrejskom genocidu, što je izazvalo preneraženost preživelih i njihovih porodica.

Desetine svetskih lidera prisustvuje danas tom najvećem ikad organizovanom skupu posvećenom komemoraciji holokausta i borbi protiv antisemitizma danas, navodi AP.

Organizatori skupa su se našli na udaru kritika da nisu dovoljno uključili preživele u holokaustu i umesto toga se usredsredili da impresioniraju pozvane zvaničnike.

Zelenski je na Tviteru objavio da njegova delegacija ustupa mesta kako bi moglo da dođe više preživelih.

U Izraelu danas živi 200.000 ljudi koji su preživeli holokaust u kome su nacisti i njihovi saradnici ubili šest miliona Jevreja.