Zelenski držao konferenciju 12 sati: O sukobima na istoku Ukrajine, odnosima sa Rusijom, telefonskom razgovoru sa Trampom…

0
Foto Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oborio je rekord u dužini trajanja konferencije za medije, budući da je govorio više od 12 sati. On je tom prilikom izneo svoje mišljenje o više različitih tema, kao što su sukobi na istoku zemlje, odnosi sa Rusijom i sporni telefonski razgovor s predsednikom SAD Donaldom Trampom koji je pokrenuo proces impičmenta.

Međutim, prvo je pričao o pozivima koje je uputio Vladimiru Putinu.

“Zvao sam predsednika Rusije Putina, došlo je do razmene zatvorenika. Sve pozive sam obavio ja, kruna mi s glave zbog toga neće spasti, hvala bogu. Pre svega, želim da okončam rat u Donbasu i smatram da su to s naše strane i bili prvi koraci ka tome”, rekao je Zelenski.

Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta koji preporučuju korake za deeskalaciju sukoba.

Ipak, i posle sporazuma o primirju, sukobljene strane nastavljaju da razmenjuju vatru.

“Verujem da postoji mogućnost, možda pogrešno verujem, ali želim da probam. Ne mogu da kažem koliko će mi za to biti potrebno vremena, više od godinu dana, čini mi se, ne možemo da izgubimo, otkad smo počeli da govorimo o novom formatu ’Minska‘, novoj grupi u minskom procesu”, rekao je Zelenski novinarima, a prenosi B92.

Zelenski je rekao i da tokom razgovora sa Trampom nije bilo ucena.

On je rekao da je mislio da će poziv dovesti do susreta sa Trampom i da je želeo da američki predsednik dodje u Ukrajinu. Zelenski je rekao da je za njega ključno pitanje bilo da se ubedi Bela kuća da promeni retoriku o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji kojoj se ne može verovati.