“Zelene propusnice” za vakcinisane i ublažavanje zaključavanje posle četiri miliona vakcinisanih u Izraelu

0
JACK GUEZ / AFP / Profimedia

 (Beta) – Izrael je danas počeo da ukida glavne restrikcije uvedene u sklopu trećeg zaključavanja širom zemlje krajem decembea u cilju zaustavljanja širenja kovida-19, dozvolivši obnovu komercijalnih aktivnosti, te dodatno otvaranje škola.

Od danas su otvorene radnje, šoping centri, pijace, muzeji i biblioteke za sve Izraelce.

Mđutim, samo oni koji su vakcinisani ili su se oporavili od kovida-19 moći će da idu u teretane, na sportske i kulturne dogođaje, u hotele i na bazene, javili su izraelski mediji.

Uz to se otvaraju škole za učenike petog, šestog i 11. i 12. razreda u mestima gde je stopa infekcije mala ili srednja, a vakcinacija uzela maha.

Učenici sedmog do desetog razreda nastaviće učenje na daljinu, a vrtići i škole za učenike od prvog do četvrtog razreda su već otvorene u mestima označenim “zelenim” ili “žutim” u zavisnosti o stope zaraze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je sinoć posetio jednu teretanu da apeluje na Izraelce da koriste takozvani sistem “zelenih propusnica”, koji je pao nekoliko sati nego što je trebalo da proradi, a jutros još uvek nije radio.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da privremeno mogu da se koriste potvrde o vakcinaciji.

Još ranije su iskrsle i druge teškoće zbog izveštaja da hiljade ljudi pokušava da falsifikuje propusnicu.

Netanjahu je nastavio da apeluje na stanovnike da se vakcinišu u vreme kada su objavljeni rezultati ispitivanja da je vakcina efikasna 98,9 odsto u sprečavanju smrti od kovida-19.

Izraelski lider se nada da će ukupno 95 procenata stanovnika starijih od 50 godina biti vakcinisano u roku od dve nedelje.

Istovremeno je branio odluku da se otvore teretane i mesta za zabavu pre svih škola jer je važno shvatiti, kako je rekao, da postoji britanski soj virusa kojim se zaražavaju mladi ljudi, a posledice još nisu poznate.

Ministar zdravlja Juli Edelštajn upozorio je da će ekonomija biti zatvorena istom brzinom kao što se sad otvora ako se budu zloupotrebljavale zelene propusnice.

Više od 4,2 miliona Izraelaca je primilo prvu dozu vaccine i više od 2,8 je dobilo obe doze u zemlji sa 9,3 miliona stanovnika. Oko tri miliona osoba trenutno ne može da se vakciniše, uključujući mladje od 16 godina između ostalih.

Uprkos tome što je Izrael prvi u svetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika virus se i dalje brzo širi među nevakcinisanima.

Netanjahu je rekao sinoć da vlada ne može da zabrani onima koji nisu primili vakcinu da idu u klinike, apoteke i supermarkete, ali da će mnoge druge službe biti dozvoljene samo onima koji su potpuno imunizovani protiv kovida-19, navodi Asošiejted pres.

Glavni izraelski međunarodni aerodrom ostaje u medjuvremenu zatvoren za skoro sav saobraćaj zbog zabrinutosti da bi novi sojevi virusa mogli da udju u zemlju.