Zdravstveni zvaničnici SAD pozvali na pauzu u korišćenju vakcine Džonson i Džonson zbog krvnih ugrušaka: “Slučajevi vrlo retki, ali iz predostrožnosti”

0

Federalna zdravstvena agencija u utorak je zatražila trenutnu pauzu u upotrebi Džonson i Džonson vakcine protiv koronavirusa nakon što je šest primalaca u Sjedinjenim Državama razvilo retki poremećaj koji uključuje krvne ugruške u roku od oko dve nedelje od vakcinacije, prenosi Njujork tajms.

Svih šest primalaca bile su žene između 18 i 48 godina. Jedna žena je preminula, a druga u Nebraski je hospitalizovana u kritičnom stanju.

Do sada je gotovo sedam miliona ljudi u Sjedinjenim Državama primilo vakcinu Džonson i Džonson, a otprilike devet miliona doza je otpremljeno u savezne države, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Preporučujemo pauzu u upotrebi ove vakcine iz predostrožnosti“, rekao je dr Peter Marks, direktor Centra za procenu i istraživanje bioloških sredstava Uprave za hranu i lekove. „Trenutno se čini da su ovi neželjeni događaji izuzetno retki.“

Iako je taj potez uobličen kao preporuka zdravstvenim radnicima u državama, očekuje se da će savezna vlada pauzirati davanje vakcine na svim mestima.

Federalni zvaničnici očekuju da će državni zdravstveni službenici to shvatiti kao snažan signal da učine isto.

Prema statističkim podacima koje je objavio Njujork tajms, u toku godine između 300 i 600 hiljada Amerikanaca ima probleme sa krvnim ugrušcima.