“Zdravo, ovde šef Trampovog kabineta, imaš rok do kraja dana da odobriš Pfizerovu vakcinu…”

0
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AP) – Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz izvršio je danas pritisak na šefa Uprave za hranu i lekove Stivena Hana da odobri hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Biontek do kraja dana ili će se suočiti sa otkazom, rekla su dva zvaničnika administracije.

Vakcina koju su proizveli Fajzer i njen nemački partner Biontek dobila je juče važnu podršku Savetodavnog odbora Uprave za hranu i lekove za odobrenje po hitnom postupku, a odobrenje FDA, koje se očekuje ovog vikenda, sledeći je korak neophodan da se počne sa vakcinacijom.

Medouz je danas razgovarao telefonom sa Hanom, prema rečima visokog zvaničnika administracije čiji identitet nije saopšten jer nije ovlašćen da daje izjave medijima.

Prema rečima drugog zvaničnika administracije, Medouz je poručio Hanu da mu je posao ugrožen ako odobrenje za hitnu upotebu ne bude doneto pre subote.

Han je signalizirao da će reći regulatorima da dozvole hitnu upotrebu vakcine, rekao je zvaničnik.

Han je osporio način na koji je okarakterisan njegov razgovor sa Medouzom.

“Netačno je predstavljen moj telefonski razgovor sa šefom Uprave”, rekao je Han.

Američka uprava za hranu i lekove saopštila je ranije danas da ubrzano radi na izdavanju hitnog odobrenja za upotrebu vakcine protiv kovida 19 koju su proizvele  kompanije Fajzer i Biontek.