Zdrave poslastice – put do sitosti i lepih osećanja

0

Verujemo da ne postoji osoba koja ne voli slatkiše. Ukus slatkog našem organizmu veoma prija i želimo da u njemu uživamo što duže. Zbog toga imamo problem sa količinom slatkiša koje unesemo tokom dana i uglavnom ih jedemo sa grižom savesti.

U prodavnicama su najzastupljeniji slatkiši koji se sastoje od industriskog belog šećera, a često sadrže trans masti i belo brašno. Poznato je da se usled konzumacije ovakvih slatkiša, u našem telu brzo podiže nivo šećera u krvi. Zbog toga se luči velika količina insulina da bi se nivo šećera u krvi smanjio i šećer ubacio u ćelije. Zbog lučenja velike količine insulina zatim dolazi do naglog pada šećera u krvi i bez obzira što smo imali obrok osećamo ponovo glad. Zbog toga se može desiti da pojedemo 300g čokolade i da se nismo zasitili. Ovolika količina čokolade sa sobom nosi oko 1600 kalorija, što je dovoljna količina kalorija za ceo dan. Naravno ovde moramo da napomenemo da je tokom dana u 1600 kalorija potrebno uneti adekvatne količine proteina i masti a ne samo ugljenih hidrata, u koje spada šećer. Sav višak kalorija koje unesemo skladišti se u mastima i mi se gojimo.  

Često čujemo savet da je potrebno samo voditi računa o količini slatkiša koje dnevno unesemo. Ipak to nam nije mnogo od pomoći baš iz navedenih prirodnih procesa i reakcija u telu. Čak i mala količina slatkiša nam stvara potrebu da ih uzimamo i dalje u većim količinama. Možemo imati čvrstu volju i izdržati ali ćemo sigurno dugo da mislimo o slatkišima. Najčešći scenarijo koji se dogodi je da ne izdržimo i da pojedemo veću količinu od planirane, a da se posle toga kajemo i imamo grižu savesti.

Naturalija tim koji se bavi proizvodnjom lešnika i prodajom prirodnih proizvoda savetuje da je najbolje odustati od navedenih slatkiša i opredeliti se za zdrave poslastice koje možete sami napraviti. Oni ne goje, ne izazivaju osećaj da vam treba još više šećera u organizmu i da se ne možete zaustaviti. Korisno deluju na organizam jer sadrže veoma hranljive sastojke i daju nam osećaj da smo nešto dobro uradili za sebe i svoje telo.

Zdrave poslastice bez belog šečera

U zdravim poslasticama se ne koristi beli šećer. Kada se upustustite u istraživanja recepata za zdrave slatkiše pronaći ćete mnogo zdravih zamena za beli šećer. Neke od njih su dozvoljene i osobama sa insulinskom rezistencijom i sa dijabetesom.

Više o zdravim zamenama za beli šećer u zdravim poslasticama možete pročitati na stranici zdravi slatkiši.

Zdrave poslastice za decu

Ukoliko se deca od malih nogu naviknu na zdrave poslastice, oni sigurno neće imati problema sa gojaznošću ili nekim drugim bolestima koje su povezane sa visokim unosom šećera. Takođe deca stiču zdrave navike što je roditeljima izuzetno važno, jer će kasnije u životu samostalno donositi odluke o ishrani a vi ste ćete im napraviti dobre osnove.

Sirovi kolači i torte bez pečenja

Bilo da želite da se hranite sirovom hranom ili želite brze poslastice a da u kuhinji ne provodite puno vremena postoji rešenje za vas u obliku sirovih kolača, kuglica i torti.

Uglavnom su osnovni sastojci orašasti plodovi, neki od zdravijih zamena za šećere, kakao po želji, voće.

U slučaju da želite slatkiše bez glutena potrebno je da umesto belog brašna koristite brašna koja ne sadrže gluten a to su brašno od pirinča, heljde i prosa.

Ukoliko vam je gluten ipak dozvoljen razmotrite upotrebu ovsenih pahuljica u kolačima koje možete samleti u blenderu da dobijete brašno, kao i brašno od spelte. Za elastičnost kolača možete dodati veoma koristan psilijum.