Zbog šamara u Sedmoj gimnaziji protiv dvoje učenika pokrenut disciplinski postupak

4
Nedeljnik

Protiv dvoje učenika Sedme beogradske gimnazije pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak, koji mora da bude okončan u roku od 30 dana, izjavio direktor te škole Miroslav Markićević, prenosi Danas.

On je rekao da se u ovom trenutku sprovode istražne radnje i prikupljaju dokazi kako bi se utvrdile sve činjenice o slučaju koji se prošle nedelje dogodio u toj školi, kada je profesor fizike Zvonko Obradović ošamario učenicu. Markićević objašnjava da je učenica verbalno provocirala profesora, koji joj je potom udario šamar, a potom je na njega fizički nasrnuo učenik. Protiv ovo dvoje učenika direktor je pokrenuo vaspitno-disciplinski postupak. Još dvoje učenika, dečak i devojčica su reagovali, ali su oni prišli da ih razdvoje.

U toku je i disciplinski postupak protiv profesora fizike, ali direktor Sedme gimnazije nije mogao da prejudicira kako će se završiti.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da je Obradović podneo zahtev direktoru da mu se raskine radni odnos iz ličnih razloga.

„Profesor je prekršio član 111. i 112. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u obrazovnim ustanovama kojim je zabranjeno fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje učenika, za šta su predviđene novčana kazna, udaljenje sa rada ili prestanak radnog odnosa „, naveli su u Ministarstvu prosvete.

Ukoliko se utvrdi da su učenici koji su učestvovali u ovom incidentu prekršili član zakona koji se odnosi na zabranu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, može im sledovati ukor direktora ili nastavničkog veća, pa čak i isključenje iz škole.

Profesor fizike je pre nekoliko dana najavio da će protiv dvoje učenika podneti krivičnu prijavu i u krivičnom postupku dokazati svoju nevinost.

4 KOMENTARA

  1. Srbijo, reaguj! Sadašnji zakoni štite decu nasilnike. Dobra deca i profesori su bez ikakve zaštite. Izborimo se za strožije zakone koji se odnose na loše ponašanje učenika. Samo tako možemo da pomognemo deci da krenu pravim putem. Danas ne poštuje profesora, sutra neće poštovati ni šefa. Danas ne poštuje školska pravila, sutra neće poštovati radno mesto.

  2. Najbolje je da učenici šamaraju profesore u rijaliti programu. Tako će bar da bude zabavno. Dno smo i onako dotakli…

  3. Svaki komentar je izlišan. Obazovanje nam je srozano do krajnosti. Posebno vaspitanje mladih. I u porodicama i u obrazovnim usanovama.
    Crno da crnje ne može da bude, Roditelji ne smeju da pipnu dete, nastavnici ni da im se obrate a oni sve gori. Ne znam kuda ovo sve vodi. Dobro nije, to svakako.

  4. e ako ukor ne prevaspita to dvoje učenika…ništa ni neće. dajte da se ne lažemo, deca su sve bezobraznija, dopuštaju sebi stvari koje su bile nezamislive ranije. ne smatram da profesor treba da izitrava boga, ali učenici pored svojih prava treba da imaju i svoje obaveze, zar ne. nelogično je da profesor može da strada i odgovara na mnogo načina, a učenici će dobiti ukor. dajte ljudi, saberimo se. nekako sve liči da se konstanto radi na “pravima” dece, a slabo na njihovim dužnostima i obavezama. zato i dobijamo ovakve generacije.

Comments are closed.