Zbog pandemije više od 117 miliona dece bez vakcina protiv malih boginja

0

Više od 117 miliona dece moglo bi da propusti vakcinaciju protiv malih boginja s obzirom na to da je pandemija Covida-19 prisilila velik broj stanovnika u celom svetu na fizičko distanciranje, a istovremeno je na zdravstvenim službama veliki pritisak, upozorile su u utorak zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija.

Kampanje vakcinacije protiv malih boginja već su odložene u 24 zemlje, a biće ih i više, što decu u 37 zemalja sveta izlaže opasnosti od zaraze virusom morbila, podaci su Inicijative za borbu protiv malih boginja (morbila) i rubeole (M&RI), agencije koju podržavaju Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, prenosi zagrebački N1.

“Zbog širenja Covida-19 možda ćemo morati da pribegnemo teškom izboru i odložimo vakcinaciju protiv malih boginja. Zato pozivamo zdravstvene lidere da pojačanim naporima vode računa o nevakcinisanoj deci u svetu kako bi ta najugroženija populacija dobila vakcinu protiv morbila čim bude moguće”, stoji u saopštenju grupe.

“Iako znamo da su zdravstveni sistemi i zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa preopterećeni, podsećamo da je vakcinacija protiv raznih već poznatih uzročnika zaraznih bolesti ključna za globalno spasavanje života.”

Od posledica Covida-19 do sada je u svetu umrlo više od 113.000 ljudi, a cele države su u karantinu tokom pokušaja suzbijanja širenja novog koronavirusa koji izaziva bolest.

U senci Covida-19, veliku globalnu zdravstvenu pretnju svetu predstavlja potencijalna epidemija malih boginja.

Svetska zdravstvena organizacija u decembru je izvestila da je morbilama tokom 2018. bilo zaraženo skoro 10 miliona ljudi, a od posledica bolesti smrtno ih je stradalo 140.000, uglavnom dece.

Poznato je da su morbile izuzetno zarazna bolest, ali njihovo širenje može da se spreči masovnom vakcinacijom, a to znači da se novorođena i mala deca vakcinišu u sklopu rutinskih zdravstvenih usluga.

S obzirom na aktualnu borbu protiv Covida-19, većina zemalja usredsređena je na očuvanje zdravlja zdravstvenih radnika zbog čega svi moraju da se pridržavaju strogih pravila fizičkog distanciranja.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Upravo zato je SZO vladama preporučio privremenu obustavu kampanja preventivne vakcinacije, među kojima je i ona protiv morbila, na područjima na kojima ne postoji aktivno žarište, odnosno epidemija bolesti koja može da se spreči vakcinom.

U mnogim delovima Afrike obustavljeni su projekti medicinske pomoći koji uključuju brojne kampanje vakcinacije, jer su brojne države zbog pandemije zatvorile svoje granice i ograničile rutinske zdravstvene usluge.

Virus morbila godišnje u svetu zarazi između 30 i 40 miliona ljudi, od čega 800.000 zaraženih, uglavnom dece, umre.

Smrtnost od morbila je oko 0,1 odsto, što znači da na hiljadu obolelih umre jedna osoba, ali može da bude i viša ako je među obolelima visok udeo neuhranjenih ili osoba s oštećenjem imunskog sistema.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Prema poslednjim podacima u Evropskoj uniji od malih boginja godišnje umre jedna osoba na svake tri do četiri hiljade obolelih. U najvećoj opasnosti od komplikacija i smrtnog ishoda su deca do dve godine.