Zbog nejasnoća u vezi sa testovima, putnici vraćani sa granica Crne Gore: Potreban negativan PCR test ili pozitivan serološki test

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Crna Gora j otvorila granice za građane Srbije, ali su mnogi zbog zabune u vezi sa odgovarajućim testovima vraćeni sa graničnih prelaza, preneo je RTS.

Zbog nejasnoća u vezi sa serološkim testom, mnogi su vraćeni sa graničnih prelaza. 

Za sve one koji planiraju putovanje u Crnu Goru, potreban je negativan PCR test, koji potvrđuje da putnik nije zaražen koronavirusom, ili pozitivan serološki test, odnosno rezultat testa na antitela koji potvrđuje da je putnik preležao bolest COVID-19.

Testovi mogu biti stari najviše 72 sata.

Za decu starosti do pet godina test nije potreban.

Testiranje na COVID-19 radi putovanja, odnosno na lični zahtev, moguće je obaviti u svim primarnim zdravstvenim ustanovoma u Srbiji kao što su domovi zdravlja, instituti i zavodi za javno zdravlje.

Serološki test

Serološki ili “elisa” test moguće je uzeti iz prsta ili iz vene, ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

Testiranje se može obaviti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Cena ovog testa je 1.200 dinara.

PCR test

PCR test vrši se uzimanjem brisa iz nosa i grla, a moguće ga je obaviti u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje.

Cena ovog testa je 6.000 dinara.

Kako se vrše uplate

Tekući račun za uplate testiranja na lični zahtev je isti za sve vrste testiranja, 840-17750-34.

U polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Zakazivanje

Na sajtu Instituta za javno zdravlje “Batut” je navedeno da se serološko i PCR testiranje zakazuje na telefon 060/71-71-892, od 10 do 12 časova za prvi dostupni termin.

Navedeno je da se PCR testiranje zbog putovanja u inostranstvo na lični zahtev može obaviti u domovima zdravlja, Gradskom zavodu za javno zdravlje i na institutu Torlak.

Međutim, na sajtu Gradskog zavod za javno zdravlje Beograd navodi se da su svi termini za PCR testiranje do 20. avgusta popunjeni, i da zakazivanje počinje ponovo 18. avgusta. 

Testiranje na Torlaku se ne zakazuje, ali da se stvaraju dugački redovi. Radno vreme je od 8 do 15 časova.