Zbog “mirisa koverti” i “alergija” u Prištini prekinuto brojanje glasova iz Srbije; “Krađa srpskih glasova”

2
Foto Tanjug /(AP Photo/Visar Kryeziu)

Zbog “mirisa koverti” prekinut je proces verifikacije i brojanja glasova u Centru za brojanje glasova CIK u Prištini, piše Gazeta Ekspres i navodi da su to koverte koje su stigle iz Srbije i da su neki od članova komisije dobili alergiju na rukama i licu nakon što su “dodirivali koverte”. Na zdravstvene probleme nakon otvaranja koverti pristiglih iz Srbije žalilo se 26 zvaničnika CIK-a, prenose agencije.

Prištinski mediji, kako prenosi agencija Beta, javljaju da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije. U saopštenju bolnice navodi se da je na Infektivnoj klinici oko 12 sati prijavljeno devet pacijentkinja, od kojih su dve bile trudne, sa simptomima svraba ruku niskog intenziteta i tvrde da su odmah nakon otvaranja koverti unutar glasačke kutije osetitli neprijatan miris. “Dve pacijentkinje su i povraćale. Svi su imali osećaj nelagodnosti i straha. U svim slučajevima nije bilo infektivnog sindroma i opšte stanje im je stabilno. Pacijenti tvrde da su odmah posle otvaranja koverti unutar glasačke kutije osetili neprijatan miris”, navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.
Prištinska agencija Kosovapress prenosi izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

“Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodredjeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri”, rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine, a posle toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da pridje Infektivnoj klinici.

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi izjavio je da ne može ništa da kaže o slučaju navodnog trovanja. Eljezi je rekao da ne može ništa da kaže o tom slučaju jer se taj događaj nije dogodio u prostorijama CIK-a, već Ministarstva infrastrukture.

“Taj događaj se nije dogodio u Centru za prebrojavanje glasova, već u prostorijama Ministarstva infrastrukture gde je smeštena glasačka služba. Rad u Centru za prebrojanje glasova se odvija nesmetano”, rekao je on za Indeksonlajn, a prenosi Tanjug.

Dodao je da tužilac i policija na licu mesta sprovode istragu i da za sada ne može da kaže ništa više.

Mediji su ranije objavili da je na lice mesta pozvan specijalni tim policije da ispita slučaj.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija poseduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Svi zvaničnici CIK-a koji su imali kontakt sa kovertama su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Kako saznaje portal Kosovo Onlajn iz prostorije su izbačeni predstavnici Srpske liste koji se nisu žalili na bilo kakve tegobe i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj.

Ulaz u prostorije gde su se glasovi brojali nije dozvoljen, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji u Prištini ranije su javili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji tvrdi da je u pitanju manipulacija srpskim glasovima na Kosovu i Metohiji. On smatra da je cilj da se u prištinski parlament “ugura neki Kurtijev Srbin”.

“Iz ovoga ceo svet treba da vidi kakvi šovinisti i ludaci se u Prištini bave politikom, a sve se ovo radi da bi se Srbi još jednom lažno optužili i izložili mržnji, sa ciljem da se iz ponora izborne katastrofe izvuku Rada Trajković i drugi Kurtijevi kandidati”, naveo je Đurić u saopštenju.

“Poručujemo svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posledica da još jednom promisle, jer ovo fingiranje trovanja, koje podseća na događaj iz 1990. godine, jeste brutalni primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima”, prenosi Tanjug.

Đurić kaže da neće ulaziti u to da li su “albanski članovi prištinske Centralne izborne komisije odglumili alergiju, ili su dobili ‘šovinijazu’ usled psihosomatske reakcije na prisustvo predstavnika Srpske liste”, ali dodaje da se dovodi u pitanje stabilnost regiona.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić takođe tvrdi da je “cilj prekrajanje izborne volje” i “krađa srpskih glasova”.

U istoj prostoriji su se nalazili i srpski posmatrači koji nisu osetili nikakav miris niti imali bilo kakav zdravstveni problem, ukazao je Rakić.

“Slične predstave smo mogli da vidimo u prošlosti kada su Srbi i Albanci disali isti vazduh i pili istu vodu, ali su samo Albanci bili “otrovani”, podsetio je Rakić u saopštenju, navodeći da se sve odvija “pred očima hiljada međunarodnih predstavnika i posmatrača, a sve da bi se “ubacili podobni Srbi, poslušnici Prištine”.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova, rekao je za Kosovo onlajn da su se jednog trenutka “kao po komandi” radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alregiju i svrab.

Više nije dozvoljen ulaz u prostorije gde su se glasovi brojali, a proces je prekinut i nije poznato kada će biti nastavljen.

Mediji u Prištini ranije su javili da se radi o više od 3.400 glasova koji su stigli iz Srbije.

Član kosovske Centralne izborne komisije (CIK) iz Srpske liste Stevan Veselinović izjavio je da je navodno trovanje i alergija pojedinih članova komisije koja se bavila brojanjem glasova stiglih poštom iz Srbije, na izborima 6. oktobra, izrežirana predstava i šovinistička farsa sa ciljem krađe glasova te liste i dodele nekima drugima koji su osvojili zanemarljiv broj glasova srpske zajednice, prenosi Tanjug.

Veselinović, koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova, objasnio je za Kosovo Onlajn da su jednog trenutka “kao po komandi” radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris, kao i da izazivaju alregiju i svrab.

On je rekao da je šef tog tima Besnik Bužala prekinuo brojanje i krenuo da obaveštava policiju i neke druge organe da je moguće da su “koverte zatrovane”.

“Bio sam u prostoriji, takođe sam koverte držao u rukama i nisam osetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju i nisam imao nikakvu reakciju”, dodao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, zatim je stigla policija, izbacila njega, iako je član CIK-a, i posmatrače Srpske liste, i to ne samo iz prostorija gde su koverte već i iz zgrade.

Dodao je da je im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović navodi i da je u međuvremenu stiglo nekoliko medicinskih vozila, “tako da je moguće i da su uneli unutra šta god su hteli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole, bar ne sa naše strane, o tome šta se tamo dešava”.

“Šef tog tima Besnik Bužala je prekinuo brojanje i krenuo da obaveštava policiju i neke druge organe da je moguće da su koverte zatrovane”, naveo je Veselinović.

Veselinović je naveo da je i on bio u prostoriji i držao koverte u rukama, ali da nije osetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK, kao i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija gde su koverte, već i iz zgrade.

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je istakao da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocenio, “moguće i da su uneli unutra šta god su hteli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole o tome šta se tamo dešava”.

Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromituju, da je moguće da se zamene, i da se onima koji nisu ni dobili poverenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te tako pokuša da se popravi njihov “mizeran skor na izborima” i da se “na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom”.

2 KOMENTARA

  1. Posto su Srbi i Srbija “potrovali” na stotine “albanskih” rudara u Trepci, posle cega su presli u OVK, “novo trovanje” na delu. Siptarska vlast ce sve da izmisli ne bi li okaljali srpsko ime i, ako moze, izazvali reprizu svoje ugrozenisti i novo “miroljubivo” bombardovanje nad Srbijom. Lazima nikad kraja! A pravog i osmisljenog odgovora iz Beograda nikad na vreme.

Comments are closed.