Zbog curenja “poverljivih podataka”: Američki kontraobaveštajci od sad sve pismeno o predsedničkim izborima

0
Profimedia

Američki kontraobaveštajni zvaničnici više neće usmeno informisati članove Kongresa o pretnjama koje se odnose na predsedničke izbore u novembru, uz obrazloženje da su takvi usmeni brifinzi doveli do curenja “poverljivih podataka” i politizovanja informacija, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Zvaničnici kancelarije Direktora nacionalnih obaveštajnih službi (ODNI) usmeno su obavestili o toj promeni članove Kongresa i kongresne odbore u subotu, navodeći da će i dalje dobijati obaveštajne podatke o pretnjama po izbore 3. novembra, samo u drugačijoj formi.

​”Želimo da ispunimo sve svoje dužnosti i da Kongres bude u potpunosti i na vreme obavešten”, izjavio je neimenovani zvaničnik ODNI za Glas Amerike.

On je rekao da će članovi Kongresa biti informisani pisanim putem, i da kancelariju brine “neovlašćeno otkrivanje osetljivih podataka koje se dogodilo posle nedavnih brifinga”.

Direktor Nacionalnih obaveštajnih službi Džon Retklif takođe je u subotu uputio pismo zakonodavcima sa dodatnim objašnjenjem ove promene.

“Verujem da će taj pristup u najvećoj mogućoj meri obezbediti da informacije koje ODNI pruža Kongresu o bezbednosti izbora, štetnom stranom uticaju i mešanju u izbore ne budu pogrešno protumačene ili politizovane”, napisao je Retklif, prema kopiji pisma u koje je uvid imao Glas Amerike.

Promena je uvedena nešto više od dva meseca pre nego što američki birači izađu na izbore ili pošalju svoje glasove poštom, i odmah je izazvala gnev najviših demokrata u Kongresu.

U zajedničkom saopštenju, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i predsednik Odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu Adam Šif optužili su kancelariju direktora Nacionalnih obaveštajnih službi da su izneverili svoju dužnost prema članovima Kongresa i široj javnosti, dodaje VoA.

(Beta)