“Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija nismo hteli da pravimo budžet radi budžeta…”

1
(BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/SASA MATIC/DS)

(Beta) – Vlada Crne Gore donela je danas odluku da neće predložiti budžet za 2021. godinu do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje.

Kako je najavljeno, budžet za narednu godinu biće donet do marta.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti omogućava Vladi pravo na privremeno finansiranje. Tim članom je omogućeno da svaka potrošačka jedinica dobija na mesečnom nivou istu sumu novca koju je imala u prethodnoj godini. Vlada je, međutim, na osnovu Uredbe smanjila broj ministarstava zbog čega deo opozicije smatra da je odluka o privremenom finansiranju nezakonita.

“Zbog brojnih nepravilnosti i malverzacija nismo hteli da pravimo budžet radi budžeta”, rekao je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić na konferenciji za medije.

On je dodao da se na tu odluku nisu odlučili iz političkih razloga i najavio da će redovno isplaćivati plate i penzije.

Vlada se nedavno na međunarodnom tržištu emitovanja državnih obveznica zadužila za 750 miliona evra.

Odluku Vlade kritikovao je Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević, koji je bio na listi koju je predvodio Krivokapić, i koji je saopštio je da je jedino opravdano političko rešenje ostavka premijera. 

Prema njegovim rečima, Krivokapić nije sposoban da vodi Vladu, jer se radi o “nesposobnoj vladi kontinuiteta”.

Bivši ministar prosvete Damir Šehović ocenio je da je odluka Vlade nezakonita i da je odluku o privremenom finansiranju moguće primeniti samo na one potrošačke jedinice koje su prepoznate Zakonom o budžetu.

“Na nove, utvrđene Uredbom, ne može da se primeni. Osim nekom opet nezakonitom alhemijom”, naveo je na Tviteru Šehović.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je podsetio da je vlada izglasana 4. decembra, i da oni sada ne mogu da predlože DPS-ov budžet.

“Mi ne možemo da radimo po notama režima koji smo pobedili. Zato smo i odlučili da idemo sa merom privremenog finansiranja, a do marta predložimo budžet ove vlade, sa razvojnim projektima za koje mi smatramo da su prioritet”, naveo je Abazović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Потпуно исправна одлука, без обзира на претходне неправилности и малверзације, из разлога што из оправданих разлога, влада у овом тренутку ни у најгрубљем не може планирати приходе буџета, узимајући у обзир зависност од туризма. Ово је свакако знак за повећану пажњу у Србији, због могућег развоја неповољне ситуације у најближем суседству. Још једна “пандемијска” сезона и 750 милиона евра неће отићи ни у какве развојне пројекте, већ у стомаке, а после тога,…

Comments are closed.