“Zbog borbe protiv stranog virusa, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD. Virus neće imati šanse protiv nas…”: Trampov govor kojim je uspeo da iznenadi svet

1
Foto: Profimedia

Bilo je logično da Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država svoj govor otpočne kao i svi drugi državnici u danima krize izazvane koronavirusom.

“Dragi moji Amerikanci…”, rekao je Tramp uz veliku dozu empatije, a onda je dodao:

“Dajemo sve od sebe i ulažemo maksimalne napore da se suprotstavimo ovom stranom virusu…”

I bilo je logično da posle tog početka ništa više ne bude uobičajeno, piše Gardijan. Oštri tonovi, upiranje prstom i radikalne odluke.

Za pojavljivanje “stranog virusa” u SAD, Tramp je znao koga da optuži.

U obraćanju naciji iz Bele kuće Tramp je okrivio Evropsku uniju da nije delovala dovoljno brzo da se suoči sa novim korona virusom i naveo da su klastere tog virusa u SAD “posejali” evropski putnici.

Rekao je da su SAD napravile spasonosan potez sa ranim delovanjem oko Kine i da sada moraju da preduzmu istu akciju sa Evropom.

“Da bismo sprečili da novi slučajevi prodru u našu zemlju, prekidam sva putovanja iz Evrope ka SAD narednih 30 dana”, rekao je američki predsednik u obraćanju iz Ovalne kancelarije.

Restrikcije putovanja neće se primenjivati na Veliku Britaniju, rekao je Tramp i dodao da će SAD pratiti situaciju da utvrdi da li putovanja mogu ponovo da budu uspostavljena ranije.

Međutim, njegov govor u tom je trenutku napravio veliku zabunu oko toga da li bi ovakva odluka SAD mogla da dovede do ekonomskih poteškoća. Tramp je posle na Tviteru mora da objašnajva šta je hteo da kaže.

“Ova zabrana ne odnosi se na dobra, samo na ljude”, napisao je predsednik SAD.

Dok govor još nije završen, Tramp se ponašao kao da je patogen o kom priča ustvari neka strana vojska ili teroristička mreža.

“Virus neće imati šanse protiv nas. Mi koristimo punu snagu savezne vlade i privatnog sektora da zaštitimo američki narod”, rekao je on.

Ponovio je poziv Kongresu da smanji porez na savezne plate da bi se podstakla privreda.

“Ovo nije konačna kriza. Ovo je samo trenutak u vremenu koji ćemo prevazići zajedno kao nacija i kao svet”, zaključio je Tramp.

Nakon desetominutnog govora, kada su kamermani potvrdili da je sve snimljeno, Tramp je sa olakšanjem otkopčao sako i kratko rekao: “Dobro je…”

1 KOMENTAR

Comments are closed.