Završni dan kupovne groznice u Kini

0
Ilustracija: CRI

Kineska kupovna groznica ulazi danas, za Dan samaca, u završnicu.

Prodaja na najvećoj platformi za e-trgovinu, Alibabi, od 1. do 11. novembra dostigla je 372 milijarde juana (56 milijardi dolara), prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Iako se i Kina bori sa efektima pandemije kovida-19, Alibaba je pokazala svoje poverenje kineskim potrošačima debitovanjem dodatnih marki i proizvoda – oko 2.600 novih uvoznih marki i preko dva miliona novih proizvoda je predstavljeno, objavila je Alibaba u saopštenju za štampu.

Kao prvo, ove godine je kupovina produžena za 24 sata (od 21. oktobra do 11. novembra) radi suzbijanja pritiska logistike i bolje podrške onlajn prodaji.

I e-platforma JD.com, koji je takođe otpočela prodaju od 21. oktobra, najavila je prodaju preko 200 milijardi juana do 11. novembra u ponoć.

Zahvaljujući pandemiji, kineska onlajn prodaja porasla je za 15,3 odsto na godišnjem nivou u prvih devet meseci 2020. godine, čineći 24,3 procenta maloprodaje, pokazuju zvanični podaci.

Kinesku verziju Crnog petka, poznatu i kao Dan samaca u Kini, prvi put je 2009. pokrenula Alibaba, a ubrzo je postao glavni godišnji karneval kupovine uz učešće gotovo svih kineskih platformi za e-trgovinu, uključujući Alibabin Tmall .com i Taobao.com, kao i JD.com i Suning.com.