Krizni štab je doneo nove mere: Kako će izgledati predstojeći vikend

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se raspravljalo o uvođenju novih mera i članovi se neće obratiti novinarima pre konferencije koja je zakazana danas za 15 sati.

Na sednici je analizirana aktuelna epidemijska situacija, sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi, ali i razmotrene za vikend pred nama.

Krizni štab je predložio Vladi da da ovog vikenda tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 časova, preneo je RTS.

Takođe, doneta je odluka da se striktno poštuju sve epidemiološke mere, a to će biti strogo kontrolisano.

Na sednici se raspravljalo i o novim merama za Novu godinu, ali će konačna odluča biće doneta u ponedeljak, kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

Podsećamo da je Vlada u ponedeljak donela nove mere koje su bile oročene do danas. Prema toj odluci, radno vreme ugostiteljskih objekata i uslužnih delatnosti bilo je od ponedeljka do petka do 20 časova.

Prema toj odluci, takođe, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Na snazi su i mere koje se primenjuju pri ulasku u zemlju. Strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

Državljani Srbije koji nemaju negativan PCR test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan PCR test.

Podsetimo, član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović juče je izjavio da ne očekuje da će biti zabrane kretanja za vreme Nove godine i da misli da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere.

„Ako ozbiljno analiziramo rezultate, možemo uočiti da postoji blaga tendencija pada broja obolelih, pozitivnih i preminulih, ali to se ne odnose na velike centre. U kliničkim centrima i velikim bolnicama se ne može uočiti pad, i one su i dalje preopterećene. Na ivici su izdrživosti. To nisu elementi da počnemo da olakšavamo mere i da počnemo da razmišljamo o tome da se one ublaže“, rekao je Tiodorović za TV N1 i dodao da još nema uslova za ublažavenje postojećih mera. 

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

Comments are closed.