Završena “bitka za dušu Hrišćansko-demokratske unije”: Naslednik Angele Merkel biće Armin Lašet

0

Armin Lašet, premijer nemačke pokrajine Severna Rajna-Vestfalija, izabran je za lidera Hrišćansko-demokratske unije, čime je izbio na pol poziciju da nasledi Angelu Merkel kao kancelarku najmoćnije evropske države.

Lašet je pobedio Merca, sa 521 dobijenim glasom protiv 466 na izborima održanim u senci pandemije koronavirusa.

Bili su to prvi elektronski izbori za rukovodstvo jedne stranke u istoriji Nemačke.

Njegova pobeda označava trijumf liberala i centrista u CDU-u, koji žele da ta partija nastavi umerenu politiku srednjeg puta koju je Angela Merkel vodila u svojih 16 godina mandata na mestu kancelarke.

On želi da očuva status CDU kao poslednje narodne partije u Nemačkoj, koja okuplja tvrde konzervativce, zelene, građanski orijentisane stanovnike, liberale…

Merc je tvrdio da želi od CDU da stvori konzervativniju stranku koja je prepoznatljivija, sposobnu da ponovo osvoji poverenje desno orijentisanih glasača koji su prebegli populističkoj Alternativi za Nemačku (AfD) ili su potpuno prestali da glasaju.

Ovi izbori imaće dalekosežne implikacije na Nemačku, a samim tim i na evropsku politiku.

Međutim, konačna odluka o tome da li će Lašet naslediti Merkelovu na mestu kancelarke, biće doneta tek nakon konsultacija između CDU-a i njegove bavarske sestrinske stranke, CSU.

U Berlinu su česta nagađanja da bi Markus Soder, premijer Bavarske i lider CSU, mogao biti zainteresovan da se kandiduje kao zajednički kandidat CDU – CSU.

Nemački saveznici koji se nadaju glatkom prelasku u post-merkelovsku eru će odahnuti što je jedan od njenih najbližih saveznika nasledio njenu stranku.

Njegova pobeda predstavlja udarac za konzervativce iz CDU-a, koji smatraju da je 16 godina vlade, uglavnom u „velikim koalicijama“ sa socijaldemokratama, uništilo partijsku energiju i ambiciju.