Završen “Ekološki ustanak”: Na protestu više hiljada učesnika, izneti zahtevi za uvođenje moratorijuma za izgradnju MHE, obustavu seče šume i intezivnije pošumljavanje

0
(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

(Beta) – Aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio je danas ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Jovanović je tokom protesta “Ekološki ustanak” rekao da u toj emisiji na RTS treba da učestvuju resorni ministri i direktori javnih preduzeća i ustanova zaduženih za brigu o prirodi i životnoj sredini.

“To će biti emisija koja će biti dostupna svima. Da narod čuje kako nas truju i da razmisle dobro na čijoj su strani”, rekao je Jovanović.

Kako je rekao, u emisji treba da učestvuju ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je da bi u emisiji trebalo da govore i direktor Zavoda za zaštitu prirode Aleksandar Dragišić, direktor Srbijavode Goran Puzović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Protestna kolona “Ekološki ustanak”, koja je oko 15 časova krenula sa platoa Skupštine Srbije ka Vladi Srbije, prošla je i pored predstavništva kompanije Rio Tinto u Resavskoj ulici.

Skup u kojem je učestvovalo više hiljada građana završen je ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Prethodno su organizatori skupa zatražili uvođenje moratorijuma na izgradnju malih hidroelektrana, obustavu seče šuma po Srbiji, i intenzivnije pošumljavanje.

Pozvali su da se zaustavi “nenamensko trošenje novca za ekologiju”, da nadležni “prestanu da ignorišu” studije uticaja projekata poput izgradnje MHE na životnu sredinu, ali i da građani budu bolje informisani o pitanjima ekologije.

Zatražili su i poštovanje Ustava i zakona, uključujući pravo na zdravu životnu sredinu, kao i smenu nadležnih u toj oblasti zbog “štetnog činjenja i nečinjenja”.

Pokret “Odbranimo reke Stare planine” na ovom protestu podržava više od 70 organizacija iz zemlje i regiona.

Aktivista pokreta Jovanović Ćuta izjavio je ranije da “ustanak” traje već godinu dana, kada je krenuo sa Stare planine gde su uspeli da “odbrane reke” od MHE.

“Naš osnovni cilj je brisanje svih MHE sa čitave teritorije Republike Srbije, čak i rušenje postojećih. Kada Nemac izgradi MHE reka nastavi da teče, ovi naši kada grade – reke nema, reka ide u cev, nestane sav živi svet”, istakao je nedavno Ćuta.