“Zaustavite Dodika i Vučića. Pokušaj odcepljenja RS vodio bi ratu”: Milo Đukanović o regionalnim odnosima

2
Foto: Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je gostujući na Face TV iz Sarajeva kako bi pokušaj odcepljenja Republike Srpske od BiH vodio ratu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i sprieči inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Đukanović je, komentarišući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda BiH, rekao da srpska strana u BiH nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država.

“Pokušavaju da drže tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vreme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cepanje BiH vraća nas u rat”, rekao je Đukanović.

On je pri tome dodao kako je međunarodna zajednica odgovorna za BiH te da mora sprečiti dalju eskalaciju za što je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

“Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reagira, situacija će eskalirati. Ne smeju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić”, ocenio je Đukanović.

Zamerio je Dodiku da je ‘protiv Crne Gore’ aludirajući na izjave kojim je ovaj podržavao proteste srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne Crkve koji se protive tamošnjem Zakonu o slobodi veroispovesti.

Đukanović je potvrdio da će doći na obeležavanje 25 godišnjice genocida u Srebrenici ovoga leta, te je pozvao srpske lidere da priznaju činjenicu da se u ovoj enklavi na istoku Bosne dogodio genocid nad Bošnjacima u leto 1995. godine.

“Mi smo to napravili. Nemaju hrabrost i nisu spremni reći da je bio genocid. Treba da kažu da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt”, rekao je Milo Đukanović.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Тадића, Вучића, Додика и Дачића да кунеш у звезде. Да нема тих комуниста, већ би сте ви, који сте на исти начин “подржавили” Дедиње, пола Београда и Србије, добили карте за назад, а имовину вратили онима чија су имана на тапијама. То сада радите по Црној Гори, па није на одмет и овде да се одради.

  2. Мило и његови истомишљеници у ФБиХ су сарадници на истом “историјском” пројекту, подржављења српске имовине.

Comments are closed.