Zatvor Zabela novo žarište: Virus ima 84 osuđenika

0
Profimedia

U požarevačkom zatvoru Zabela za samo nedelju dana od prvog pozitivnog slučaja, potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 84 osuđenika, takozvanih slobodnjaka koji su smešteni u poluotvorena zatvorska odeljenja.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Tanjugu je rečeno da je ovo jedina od 28 penalnih ustanova u Srbiji u kojoj je potvrđeno prisustvo Covida 19, kao i da je ukupno testiran 351 osuđenik.

U Zabeli je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

Uprava ukazuje da je reč o osuđenicima smeštenim u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu koji je kako napominje, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika.

Zaraženi osuđenici u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovani su od drugih osuđenika, napominju u Upravi i dodaju da su oni koji imaju pridružene bolesti preventivno zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Uprava ukazuje da su za “slodonjake” fizičko obezbeđenje nije neophodno s obzirom da su u pitanju osuđenici koji u skladu sa zakonom imaju pogodnosti poput izlaska u grad, posete porodici i srodnicima u vreme vikenda i praznika, korišćenje godišnjeg odmora van zavoda…

Podseća takođe da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim merama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus