“Zatvaranje škola je agresivna mera koja onemogućava obrazovanje dece. Moraju postojati čvrsti razlozi…”: Šta kaže SZO o (ne)suspenziji nastave u Srbiji

0
Foto: Igor Pavićević

Odeljenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu navelo je da vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom i da za zatvaranje škola moraju da postoje čvrsti razlozi.

“Koliko nam je poznato, vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa koronavirusom, a zatvaranje škola je jedna od njih. Zatvaranje škola je agresivna mera koja onemogućava obrazovanje dece, što je njihovo osnovno pravo. Zbog tog razloga moraju postojati čvrsti razlozi za zatvaranje”, navodi se u odgovoru SZO za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U odgovoru portarola SZO koji je mejlom prosledila savetnica za komunikacije Stefani Brikmans stoji i da su vlasti u Srbiji “posle razmatranja trenutnih epidemioloških podataka” procenile da nije vreme za zatvaranje škola i da to može da bude promenjeno “kako se bude menjala epidemiološka situacija”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da obrazovne institucije u Srbiji ostaju otvorene jer je stav struke jednoglasan, da u ovom trenutku nema nikakvog stručnog opravdanja i osnove za zatvaranje škola, vrtića i fakulteta.

SZO je u sredu proglasila globalnu pandemiju koronavirusa.

(Beta)