Zatvara se muzej vesti “Newseum”, simbol slobode medija: Ono kad Tramp kaže da su novine “neprijatelj naroda”, pa medijski sektor strada

0
Foto: Profimedia

Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika decenijama je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja. Muzej vesti Newseum se, međutim, zatvara.

Zatvaranje Newseuma kao da je odraz nevolja s kojima se suočava američka medijska industrija – finansijskim poteškoćama i napadima političkih lidera, prenosi N1.

Muzej, koji među eksponatima ima vesti o napadima 11. septembra ili o gradnji Berlinskog zida i dnevno je prikazivao naslovnice svetskih medija, objavio je ranije ove godine da će se zgrada prodati Univerzitetu Džons Hopkins za 372.5 miliona dolara. Zgradu je dizajnirao arhitekta Džejms Polšek. 

Freedom Forum, neprofitna organizacija koju je pokrenuo Al Nojhart, osnivač dnevnika USA Today, obećala je da će nastaviti svoju misiju edukacije javnosti o važnosti slobode medija, ali nije otkrila hoće li otvoriti novi izložbeni prostor. 

“Budućnost Newseuma u ovom trenutku je nejasna”, rekla je portparolka Sonja Gavankar. 

“Trebaće nam najmanje šest meseci da uklonimo izložbene primerke i premestimo ih u arhivsku ustanovu. Nakon što se proces dovrši, počećemo razmišljati o tome šta nam donosi budućnost”, rekla je Gavankar. 

Prvi Newseum otvorio se 1997. u Arlingtonu u Virdžiniji, a 2008. je preseljen u prostor na sedam spratova vredan 450 miliona dolara u istoj aveniji u kojoj su Kapitol i Bela kuća. 

U preko dve decenije Newseum je održao stotine medijskih događanja i konferencija. Muzej je posetilo oko 10 miliona ljudi. 

Srozano poverenje u medije 

Sudbina Newseuma oslikava potonuće medijskog sektora.  

Hiljade američkih novina ugašene su zbog finansijskih nevolja. Zaposlenih je četvrtinu manje u svim medijima, te gotovo 50 odsto u štampi, navodi Istraživački centar Pew. 

Poverenje u medije takođe se srozalo. 

Svega četrdesetak odsto odraslih Amerikanaca “mnogo” ili “prilično” veruje da novine, televizija i radio tačno i korektno izveštavaju, pokazuje Gallupova anketa objavljena u septembru. Pre pedesetak godina medijima je verovalo više od 70 odsto ljudi. 

Iako poverenje u medije godinama pada samo po sebi, američki predsednik Donald Tramp koji medije opisuje kao “narodne neprijatelje” ubrzao je taj trend.  

Newseum je nastojao biti nestranački muzej i promovisao je pet sloboda navedenih u prvom amandmanu američkog Ustava – slobodu veroispovesti, slobodu govora, slobodu medija, pravo na okupljanje i slanje peticija vladi, rekla je portparolka Gavankar. 

“U ovoj zgradi je mnogo ljudi svih političkih pripadnosti otvoreno raspravljalo o budućnosti svih pet sloboda sadržanih u prvom amandmanu”, rekla je. 

Poslednji obilasci muzeja

Posetioci kažu da će im nedostajati Newseum. 

Keti Koli iz Aslanda u Virdžiniji htela je videti muzej još jednom pre nego što se zatvori zbog “sadržajnih i prekrasnih” izložaka. Posebno ju je dirnuo spomenik novinarima ubijenim na zadatku.  

“Tada sam shvatila važnost slobode medija”, rekla je Koli. 

Nastavnica engleskog jezika Džulija Grinvald dovela je grupu učenika iz osnovne i srednje škole u posetu muzeju pre zatvaranja. 

“To je jedan od najboljih muzeja u Vašingtonu. Žalosno je što se zatvara”, rekla je. 

“S obzirom na trenutnu političku klimu, vrlo je važno da deca budu medijski pismena i uče o važnosti slobode medija”, zaključila je.