Zatvara se cela jedna država: “Ono što se dešava u Viktoriji još se nije dogodilo nigde u Australiji…”

0
Foto: Profimedia

Teško pogođena australijska država Viktorija danas je zabeležila dva smrtna slučaja i najveći dnevni porast broja obolelih od koronavirusa od početka izbijanja pandemije, pa se vlasti spremaju da zatvore svoju granicu sa Novim Južnim Velsom.

Smrt dvojice muškaraca, jednog u šezdesetim godinama i jednog 90-godišnjaka povećala je ukupan broj umrlih od COVID-19 na 106.

Premijer Viktorije, Danijel Endrus rekao je da su od 127 novih slučajeva, 53 obolela stanovnici jednog naselja u Melburnu sa devet solitera, čijih je oko 3.000 stanara policija od subote stavila u samoizolaciju.

On je naveo rekao da je veliki broj slučajeva delimično i rezultat rekordnog broja urađenih dnevnih testova koji je prelazio 24.500.

Endrus je najavio da će državna granica sa Novim Južnim Velsom biti zatvorena kasno večeras na osnovu dogovora premijera dve države sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

Morison se ranije protivio tome da države zatvore svoje granice između sebe.

To će biti prvi put od početka pandemije da dve najnaseljenije države u Australiji zatvaraju svoje granice.

Novi Južni Vales ranije je zabranio ulazak građanima iz pojedinih predgrađa Melburna koja su prošle nedelje izolovana na mesec dana zbog visokih stopa infekcije.

Gledis Berejiklijan, premijerka najnaseljenije australijske pokrajine Novog Južnog Velsa, rekla je da odluka njene vlade da zatvori granicu s teško pogođenom Viktorijom predstavlja novu fazu u epidemiji.

Ona je kritikovala države koje su zatvorile svoje granice za građane Novog Južnog Velsa kada je Sidnej, glavni grad države i najveći australijski grad, imao najveći broj obolelih u zemlji.

Navela je da je većina novih slučajeva u Melburnu poslednjih nedelja lokalnog karaktera dok su drugde u Australiji, velika većina slučajeva zaraze otkrivena kod ljudi koji su doputovali iz inostranstva.

“Ono što se dešava u Viktoriji još se nije dogodilo nigde u Australiji. To je novi deo pandemije i kao takav zahteva novu vrstu odgovora” rekla je ona.

(Beta)