Zašto zakon ne uredi da odeljenja imaju najviše do 15 učenika i više nastavnika: “Postoje pedagoški standardi…”

8
Foto: Printscreen N1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je u pripremi više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Mladen Šarčević je najavio da se ovih dana nastavlja snimanje časova za onlajn nastavu, u slučaju da koronavirus bude prisutan na početku nove školske godine.

Šarčević je kazao da se trenutno utvrđuju kapaciteti osnovnih i srednjih škola, kao i visokih škola i fakulteta, za model kombinovane nastave koja bi podrazumevala da učenici naizmenično jedne nedelje idu u školu, a druge prate online nastavu.

“Takav je pristup u Nemačkoj i Sloveniji, jer se pretpostavlja da virus neće biti jak na početku jeseni, ali mi to ne znamo. Zato nastavljamo da snimamo nastavu, a timovi školskih uprava u četvrtak su u Somboru”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu, preneo je RTS.

Ministar je rekao da takav model nastave nije problem za starije osnovce, srednjoškolce i studente, ali je skrenuo pažnju da učenici nižih razreda po zakonu ne smeju da ostaju sami kod kuće.

“Ako nije vanredno stanje, roditelji automatski nisu kod kuće i ne mogu da budu sa decom”, naveo je Šarčević.

Ministar je kazao da se nastava u jednoj smeni trenutno izvodi u 204 osnovne škole i da će biti uvedena u još 262 škole.

“To znači da bi nastava mogla da se izvodi u skoro trećini škola bez problema, ali sa mnogo manje dece u školama”, rekao je Šarčević.

Na pitanje zašto se, ako je cilj da je manje dece u školama, zakonom ne uredi da odeljenja imaju najviše do 15 učenika i zaposli više nastavnika u osnovnim školama, Šarčević je kazao da postoje pedagoški standardi i da nigde u svetu ne postoje odeljenja sa tim brojem učenika, “osim gde je nužda”.

“Da bi tako nešto sproveli treba imati dovoljno novca da se zaposli veći broj nastavnika, a mi ih nemamo dovoljno za mnoge predmete. Sem toga, treba imati i prostor za to”, kazao je ministar.

Dodao je da će nastava u jednoj smeni biti uvedena i u 80 srednjih škola.

8 KOMENTARA

 1. Ma kakva odeljenja od 15 učenika?!
  Nisu u stanju da finansiraju nastavnike ni po postojećim zakonima.
  Radim u produženom boravku, gde zakon propisuje najviše 25 učenika po učitelju, a nas dve učiteljice radimo sa upisanih 130 učenika.
  Sva sreća, dođe nam oko 70-80 učenika.Rasoadamo se od posla, štede novac na našoj grbači, da oni mogu da se bahate.Ko će biti odgovoran ako se nešto desi??? Mogu li dva prosvetna radnika u boravku ( gde je rad sa decom teži, a plata manja) da izađu na kraj sa tolikim brojem učenika?
  Koga briga? Važno da bagra ima novca za bahaćenje!

 2. Гласала сам за Вучића , једино што му замерам – то је министар просвете !

 3. Наравно да се„ мисли „на децу , зато наставник има право и обавезу да образује и васпитава али нема право да оцењује. То право имају родитељи – министар је тако наредио , јер ће добити послушничку војску.

 4. Одувек је новац одређивао број ученика у одељењу .Покушајте да радите са 29 ученика – верујте ми та број иде на штету деце . Тражи се индивидуализација , па једино да се наставник клонира на часу. Број 20 – 22 је више него довољан да се свима може посветити пажња . У групама од 30 излазе неписмени – биће послушни робови за плату од 250 €.

 5. Деце нема ни за по 15.сли имају по 7 часова.маааа..деца су паметнија од нас …..знаку они за министра …истину.

 6. Treba da bas je sramota za prosvetu I sve ostale,sramota za drzavu…Deca su vam na zadjem mestu,briga vas kako CE Deca da prate nastavu….Bitno je da rade kaficu,spalvovi,teretane,a skole I ne Treba da rade…Nemate za profesore plate da dajete…Treba roditelji da sede da sede sa decom za tv-om I da ice I pokazuju deci….Imam dvoje dece,jedno sada u 4 raz.a drugo dete u 2 Raz.,zivimo na selu gde se radi puno I zivi od poljoprivredi..Jedno Mora da bude da decom u kuci I prati nastavu,na selu I’ma puno posla…Pratili smo nastavu dva I PO meseca onlajn,nastavnici su za to vreme primali platu a sa decom nisu nista radi…Pa zato I ja hocu da se meni p Kati moj trud I rad da decom za to vreme,da je drzava normalna I da imamo drzavu tako bi I bilo…Nisu svi roditelji dokoni kod kuce da rade da decom I pokazuju…To nije nikako izvodljivo,jer I’ma stvari koje mi I ne znamo deci da pokazemo,nismo mi roditelji zavrsili za profesora….Nastava onlajn nikako nije izvodljiva,pogotovo za decu da Sela,I’ma Deca koja I nemaju internet …Ne mozemo mi sve u selu imati kao u gradu….A vama je lakse da animate casove I briga vas da bilo cina misljenja….Kako niste u mogucnoati I Nemate sve islove ,mirage prati nastavu tako,briga Nas sve za decu…..SRAM VAS SVE BILO,NA DECU NE MISLITE UOPSTE,DECA NA ZADNJEM MESTU….NASTAVA NA DALJINU NIJE DOBRA STVAR A VAS BAS I BRIGA….

 7. Za nastavnike nema para… za obrazovanje, za buducnost… tuga i sramota, u 21.veku
  broj dece kod mog sina u odeljenju je 28! Sramota! Ne mora 15 ali moze 20!
  Ali ko u ovoj zemlji misli na decu?!

 8. Bruka srpske prosvete – to je doticni. Kakva online nastava? Tako deca nista nece nauciti, vec ce se sve svesti na prepisivanje. Bolje onda da ukine skole. To verovatno i jeste sledeci korak, jer ovoj vlasti su potrebni neobrazovani, oni koji ne znaju da razmisljaju, vec slepo veruju onome sto AV i njegovi botovi pricaju.

Comments are closed.