“Zašto više nema podataka o broju izlečenih? Ne znam, verovatno nisu prikupljeni…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog dr Predrag Kon obratio se javnosti na redovnoj konferenciji za štampu.

Na pitanje o eventualnoj povezanosti tragične smrti košarkaša Majkla Odža, sa tim što je preležao koronavirus, Kon kaže da ne postoje nikakvi dokazi za tako nešto.

“Znam samo iz medija da je imao srčani udar, ništa više ne znam”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da roditelji moraju biti saradnici prosvetnih radnika u procesu obrazovanja i nastavka rada škola.

“Biće neophodno da roditelji deci mere temperaturu pred polazak u školu. Biće potrebno da pomognu i razgovaraju sa decom. Samo ponašanje u školi biće definisano i za nastavnike i za učenike. Neće to biti tako teško, kao što u prvi mah izgleda”, rekao je Kon i dodao da će mlađim razredima “do četvrtog, eventualno i petog” biti organizovana nastava u školi.

Istakao je da je razlog za to činjenica da u uzrastu mlađih razreda nema mnogo slučajeva obolevanja i da je stepen transmisije veoma mali.

Na pitanje novinara objasnio je da bi trebalo da postoji “dnevni boravak” za đake, ali da se zaposleni brinu da ne bi mogli da zaštite decu dovoljno dobro i da bi bili odgovorni prema roditeljima zbog toga.

“Od početka je bilo moje mišljenje, kao i drugih epidemiologa, da te ustanove treba da rade”, rekao je Kon.

On je govorio i o tome zašto više nema podataka o broju izlečenih.

“Verovatno nisu prikupljeni svi podaci. Mogu da kažem da kontrolni pregledi u kovid ambulantama doprinose stalnom menjaju broja izlečenih, a taj broj novoizlečenih veći je od broja novozaraženih. To je pozitivno, na neki način. To što se smanjuje broj pacijenata, ne znači da su oni izlečeni. Izlečenima se smatraju svi oni za koje je prošlo dve nedelje od otpuštanja iz bolnice. Kontrolni pregledi su nekada obavezni, a nekada ne…”, rekao je Kon.

Na kraju konferencije naglašeno je da će o terminu naredne javnost biti blagovremeno obaveštena.

1 KOMENTAR

  1. jbt da li ima jedan novinar,ali samo jedan normalan za pelcer nista vise,pitanje toliko glupo da cu ja dati odgovor,zato sto ni jedan nije izlecen,postoje samo oni koji su prelezali ali nisu izleceni i imaju posledice trajne.Kako mozete da izlecite nekog ako nema leka?Koliko je tesko ovo skontati,ba!!!

Comments are closed.