Zašto u Poljskoj i Češkoj sada dolazi do osetnog pada zaraženih?

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

(Beta) – U Poljskoj je za poslednja 24 časa zabeleženo 5.733 novozaraženih virusom korona, najmaje od 13. oktobra, dok je 121 zaraženi pacijent umro, šest puta manje nego tokom rekordnih dana u novembru, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama su trenutno 21.504 obolelih od korona virusa, u teškom stanju na respiratorima je njih 2.118.

Od početka pandemije testovima je potvrdjeno 990.811 zaraženih, od kojih je 17.150 umrlo.

Po novoj uredbi vlade od subote 28. novembra Poljaci moraju obavezno da nose zaštitne maske i na radnom mestu ukoliko se u prostoriji nalaze najmanje dve  osobe, kao i na otvorenom gde se sreće više ljudi.

Epidemija usporava i u susednoj Češkoj gde je vlada premijera Andreja Babiša, kritikovana za potpuno vraćanje u normalni život tokom leta da bi 14 dana u jesen tokom drugog talasa dospela na vrh listi po broju zaraženih i preminulih po stanovniku, oprezno odložila do četvrtka najavljeno veliko popuštanje mera.

U Češkoj je u nedelju otkriveno 1.074 novozaraženih, što je najmanje od 20. septembra a za 400 manje nego prethodnog vikenda, kada je doduše broj zaraženih uvek manji jer se manje testira. 

Od više od 500.000 zaraženih Čeha od početka pandemije, trenutno je aktivnih 67.179 slučajeva, oko dva ipo puta manje nego rekordnih sedmica u novembru a u bolnicama je 4.565 pacijenata od čega je 689 u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratoru.

U nedelju je umrlo 48 osoba i ovo je drugi dan kako je u toj zemlji manje od 100 preminulih dnevno, dok je tokom najgorih dana u novembru umiralo i više od 200 zaraženih KOVID-19 dnevno. 

Od početka pandemije u zemlji koja ima oko 10,7 miliona stanovnika umrlo je 8.138 osoba zaraženih virusom korona.

U Češkoj su se danas vratili djaci na nastavu u školama, s tim da će osnovci u višim razredima pohadjati nastavu kombinovano – nedelju dana u školi, nedelju dana od kuće.

Od četvrtka će se i sanitarne mere prilagoditi nižem, trećem stepenu rizika u kome je po epidemiološkom planu vlade otvaranje svih radnji i tržnih cenara, ugostiteljskih objekata, uslužnih delatnosti uz izvesne sanitarne mere a biće ukinut i policijski čas i moći će na otvorenom da ih se okuplja do 50 ljudi, a ne po šestoro kao do sada.

Vanredna situacija zbog epidemije, stepen blaža od vanrednog stanja, na snazi je do 12. decembra ali vlada je već najavila da će od poslanika tražiti produženje do januara.