Zašto su neka deca “zahtevnija” i da li temperament može da se menja

0
Profimedia

Među vršnjacima u jaslicama ili vrtiću može se primetiti da se, uprkos sličnom stilu odgajanja, pojedina deca značajno razlikuju od drugih mališana.

Za početak, treba razumeti ideju temperamenta. Temperament je lestvica ocena koja procenjuje rane razlike deteta u emocionalnim reakcijama i reakcijama na okolinu, piše WashingtonPost, prenosi N1.

Dugo se mislilo da je temperament isključivo genetski i statični koncept, što znači da se vaše dete jednostavno rodilo takvo i takvo će ostati tokom života.

Ali, longitudinalne studije o blizancima, braći i sestrama pokazuju da je temperament fleksibilniji nego što se ranije verovalo.

Zaključak većine njih je: Bebe su rođene takve kakve jesu, ali imaju sposobnost da se promene tokom razvoja i na njih duboko utiče način odgajanja.

Pa kada se zapitate da li je sve stvar slučajnosti, odgovor je i pozitivan i negativan. Iako ste brižan i topao roditelj, vaša beba i dalje može da bude zahtevna i teško ju je umiriti. To je problem jer se roditelju često čini kao da radi nešto pogrešno, a zapravo to nije slučaj.

Zahtevno dete može da se promeni zbog toplog i povezujućeg načina odgajanja. Da li će tako postati  drugačija ličnost i uopše neće biti zahtevno? Ne, ali dete može da pokaže više znakova prilagodljivosti uz nežne roditeljske stilove odgajanja i snažnu privrženost.

Nauka je potvrdila da naše okruženje i plastičnost našeg mozga imaju veliki uticaj na naš temperament.

Isto tako zahevno ili umereno zahtevno dete može da postane još zahtevnije ako su roditelji strogi i kruti. To su roditelji koji detetu uskraćuju pažnju i koriste kaznu kako bi postigli željeno ponašanje kod deteta.  

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500