„Zašto Srbija nije sledila primere najbolje evropske prakse“: Za Nedeljnik iz Finske piše dr Dimitrije Jakovljević

0
Fotografija iz privatne arhive

Lako je Finskoj kad ima para. Lako je Finskoj kad su nedruželjubivi. Meni je lako jer živim u uređenoj državi… Tako mi uglavnom većina kaže. Kao da mi nismo nekada imali uređenu državu. Zar mislite da bi se variola rešila da ljudi nisu imali poverenja u sistem i da su verovali u teorije zavere, kao što danas veruju?

Finski uspeh u borbi protiv bolesti COVID-19 nije slučajan. Odgovor je pre svega u dobroj i racionalnoj organizaciji zdravstvene službe koja se zasniva na principu sveobuhvatne primarne zdravstvene zaštite. Finska je 1972. godine donela nacionalni zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je stvoreno oko 200 lokalnih centara primarne zdravstvene zaštite (vrlo slično našem Domu zdravlja). Finska je tako približila zdravstveni sistem svojim građanima u manjim i udaljenim mestima a on je postao efikasniji posebno u kontroli, pre svega, preventabilnih hroničnih i nezaraznih bolesti ali i zaraznih bolesti za koje su po zakonu odgovorne lokalne samouprave.

Osnovna ideja se nije napuštala iako je bilo kritike da je sistem glomazan i skup. Međutim, u kriznim momentima kao što je to danas – sistem se pokazao kao vrlo delotvoran u suzbijanju epidemije.

Veliku pomoć u praćenju kontakata obolelih od kovida-19 učinila je jednostavna aplikacija za telefon pod nazivom „koronavilkku“. U pripremi aplikacije učestvovao je i Nacionalni institut za zdravlje

Autorski tekst doktora Dimitrija Jakovljevića iz Finske, možete pročitati u novom broju Nedeljnika koji je od sutra na svim kioscima.

Digitalno izdanje dostupno na Nstore.rs.