Zašto Srbi u Kaliforniji pucaju na Božić, ili kad se spoje srpski seljak i američki kauboj: Vladika Maksim o ovom čudnom običaju

0
screenshot youtube

Svakog Božića oduševljavamo se slikama iz Džeksona, Kalifornija, gradića u kom je izgrađena prva srpska crkva u SAD, kako potomci srpskih doseljenika sedmog januara tačno u podne pucaju u vazduh iz vazdušnih pušaka.

Američki mediji gotovo svake godine prenose te slike običaja za koje govore da su srpski doseljenici doneli iz „starog kraja”.

Episkop zapadnoamerički Maksim, čijoj eparhiji i “pripada” Crkva Svetog Save u Džeksonu, za novi broj Nedeljnika, između ostalog, odgovorio je i na pitanje o ovom neobičnom običaju, koji ipak, nije u potpunosti došao iz “starog kraja”.

“Naš sveštenik otac Marko Bojović iz Džeksona govorio je na tu temu, pošto već godinama svet obiđu snimci pucnjave sa naše proslave Božića u tom gradu. Taj neobični, sad već tradicionalni momenat u celokupnom miljeu praznika Božića, zaista je samo jedan detalj iz života najstarije srpske crkve u Americi u kalifornijskom gradiću Džeksonu”, rekao je vladika Maksim.

On je rekao da je to spoj tradicija koji se ne vezuje samo za “pucanje”.

“Mnogima promiče da taj spoj američkog kauboja i srpskog seljaka – a simbioza domaćeg američkog i imigrantskog srpskog je dovela do toga (da ukratko odgovorim na vaše pitanje) – ne važi samo za pucnjavu iz pušaka. Ti ljudi su učesnici ukupnog božićnog praznovanja u hramu i u crkvenoj sali”, rekao je vladika Maksim.

A šta je vladika Maksim rekao o proteklom Saboru i o svim pitanjima koje opterećuju SPC – od Darvinove teorije i vakcinacije, do sukoba Moskve i Carigrada – čitajte u aktuelanom Nedeljniku.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 30. MAJA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET