Zašto Splićani masovno kupuju čepiće za uši: Božić, turisti, festivali… Nemoguće je izdržati buku

0
Ilustracija: Profimedia

Poslednjih godina na splitskom tržištu udvostručila se prodaja čepića za uši, a razlog je sve veća buka koja remeti san stanovnika.

Posebno je to izraženo u centru grada tokom decembra, zbog božićnih marketa, i u julu, zbog festivala elektronske muzike Ultra, prenosi Tanjug pisanje Seebiza.

Splitski nabavljači vrlo dobro znaju da čepića za uši protiv buke treba da bude dovoljno u letnjim mesecima i u decembru, kada gradskim centrom odjekuje muzika i još glasniji prolaznici.

Iako je na tržištu i skuplja verzija – slušalice za spavanje i protiv buke, koje sadrže i opcije sa šumom mora, cvrkutom ptica i drugim prirodnim zvukovima, kupci najčešće uzimaju sunđeraste ili silikonske čepiće.

I stari i mladi kupci, uglavnom Splićani koji stanuju u užem centru grada, žale se na buku iz ugostiteljskih objekata u blizini stambenih zgrada, kuća ili apartmana u julu i decembru.

U jednoj specijalizovanoj prodavanici za zaštitu sluha kažu da pri dužem izlaganju buci iznad 85 decibela ljudi rizikuju zdravstvene posledice, a za trajno oštećenje sluha dovoljan je jedan bučan događaj od 140 decibela.