Zašto se od nekih namirnica više gojimo i šta jesti umesto njih: Kolika količina čipsa i čokolade nije štetna po zdravlje?

0
Profimedia

Ne postoji identična zakonitost za svaku osobu kada je u pitanju gubitak kilograma, ali prema novoj studiji sprovedenoj na Džordž Vašington univerzitetu, određene namirnice se, ipak, više povezuju s dobijanjm kilograma, piše Sintija Sas, klinički nutricionista.

Evo nekoliko namirnica kojima možete da zamenite “loše”.

Čips (od krompira)

Krompir, ulje i so su tri namirnice od kojih se pravi čips, a problem je u ulju koje se nalazi u čipsu u kesici. Puno je omega 6 masnih kiselina iz ulja koja se koriste za prženje, a sva su povezana s nastajanjem upalnih stanja. Prženje na visokim temperaturama, takođe, podstiče stvaranje određenih hemikalija koje se povezuju s rizikom od razvoja raka.

Za zdraviju verziju, napravite sami čips (od krompira, kelja…) i pržite ga u maslinovom ulju na nižoj temperaturi i kontrolišite količinu soli.

Slatki napici

Napici kojima je dodat veštački zaslađivač nisu ništa bolji za vaš struk. Najbolje bi bilo, ako ste na dijeti, da eliminišete sve slatke napitke, a ako baš volite gazirana pića, obogatite gaziranu vodu voćem, piše Ordinacija.hr.

Slatkiši

Nemoguće je od nekoga ko ih voli tražiti da ceo život izbegava slatkiše, ali jasno je da bi konzumacija trebalo da se svede na minimum zbog opšteg zdravlja ili željene linije. Prema pisanju American Heart Association, žene bi trebalo da konzumiraju maksimalno šest kašičica šećera (ukupno iz svih konzumiranih namirnica i napitaka), a muškarci ne više od devet.
Da biste smanjili unos, ograničite konzumaciju omiljenih slatkiša na dva dana u nedelji, a kroz ostale dane uvek uz sebe imajte par kockica tamne čokolade da biste zadovoljili želju.

Crveno meso

Namirnice životinjskog porekla, posebno crveno meso, predstavljaju jedan od najvećih izvora zasićenih masti u našoj ishrani. Ako sa svog nedeljnog jelovnika na samo nekoliko dana uklonite govedinu, svinjetinu, piletinu ili jagnjetinu, možete znatno da smanjite rizik od bolesti srca i krvnih sudova ili od određenih vrsta raka. Mesu se dodaju hemijski aditivi da bi ono što duže bilo sveže i ispravno za konzumaciju.
Zamenite ga belim mesom ili ribom, a najbolje bi bilo, ako pazite na kilograme, u ishranu uneti sočivoili grašak, prenosi N1.