“Zašto nismo dovoljno pametni da proizvodimo zdravu hranu?”: Dr Radan Džodić o raku, preventivi, navikama i zagađenju koje nas ubija

1
Fotografija: Igor Pavićević

Zagađenja kojima smo izloženi, od izduvnih gasova od automobila, zagađenja vazduha, loše industrije, dovode do obolevanja od bolesti pluća i pojave raznih, pa i malignih bolesti, rekao je doktor Radan Džodić, predsednik Kancerološke sekcije Srpskog lekarskog društva, u intervjuu za današnju Politiku.

“Bombardovanje je uništilo brojnu inudstriju, a donelo nam je osiromašeni uranijum za koji niko neće da prizna da šteti, a i te kako je štetan. Da ne govorim o stresu koji smo preživeli”, rekao je Džodić.

On je naveo da je važna prevencija, opuštanje u prirodi, ali i zdraviji život.

“Život bez cigareta i alkohola je neophodan, kao i to da moramo da se izborimo sa gojaznošću. Eliminacijom faktora rizika može da se redukuje trećina novoobolelih. Važna je i zdrava, genetski nemodifikovana hrana. Treba razmisliti šta sve uvozimo. Pitanje je zašto nismo dovoljno pametni da proizvodimo zdravu hranu. U Srbiji, gde su teritorije sa njivama, pašnjacima, planinama praktično puste, mogli smo da pravimo zdravu hranu i da obezbedimo naše tržište, ali i da zaradimo od toga. Da li su nam baš potrebni strani investitori da nam pokažu kako se gaji jedna ovca? To je tužno”, naveo je Džodić za Politiku.

1 KOMENTAR

  1. A ja postavljam kontrapitanje:
    Kako je moguće organizovati proizvodnju zdrave hrane u zemlji u kojoj većina seljaka ima deo bašte gde gaji povrće za svoju decu i veći deo bašte gde nemilice prska raznim otrovima i ne poštuje karencu, jer je to za prodaju?

Comments are closed.