Zašto mediji, komunikacije i humanistika?

  0

  Postani deo FMK mreže: Prijavi se na vreme.

  Medijski sadržaji koje svesno ili nesvesno konzumiramo oblikuju smisao i način poimanja sveta i našeg mesta u društvu. Iz tog razloga, pozicija i uspeh individue ili institucije mere se sposobnošću da se različiti vidovi elektronskih, digitalnih i štampanih medija u potpunosti razumeju i koriste, dok medijska pismenost predstavlja ključ za učestvovanje u ekonomskom, kulturnom i političkom životu, kako lokalno, tako i  globalno. Kroz predavanja i istraživački rad, Fakultet za medije i komunikacije bavi se izučavanjem medija, umetnosti i komunikacija u jezičkim, istorijskim, političkim i kulturalnim kontekstima, koji zajedno stvaraju jasnu sliku sveta u kojem živimo.

  Mediji, marketing, psihologija, politika, digitalne umetnosti i socijalni rad samo su neke od oblasti koje se izučavaju na FMK. Profesije iz ovih oblasti beleže najveći rast na lokalnim i svetskim tržištima rada, a ubrajaju se i u najbolje plaćena zanimanja četvrte, digitalne revolucije u kojoj živimo.

  Vodeći izazov savremenog društva ogleda se u činjenici da se poslovni profili svakodnevno menjaju, nestaju i stvaraju se, te tradicionalno shvatanje znanja i umeća više nije dovoljno. Savremeno tržište traga za stručnjacima koji se brzo prilagođavaju, razumeju svet oko sebe, timski rešavaju probleme i imaju razvijenu samodisciplinu. To je otvorilo prostor da mladi, talentovani i vredni ljudi kritički posmatraju svet i menjaju ga, koristeći znanja i veštine stečene tokom studija.

  Glavno opredeljenje Fakulteta za medije i komunikacije leži u razumevanju dinamike neprekidnih promena. Stalno usavršavanje, kritičko preispitivanje i povezivanje znanja iz različitih disciplina neophodno je za uspešan profesionalni život.  Tek onda kad smo spremni da preispitamo granice naučenog i prekoračimo stroge okvire naučnih disciplina, možemo da zamišljamo i stvaramo nove i drugačije svetove.