Zašto je vest o smrti Milovana Đilasa objavljena na naslovnoj strani Njujork tajmsa: Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0

Na levoj strani, pokraj četiri reči kojima je ispisano ime lista, stajao je taj čuveni slogan, “All the News That’s Fit to Print”. Dole desno, cena lista: 60 centi.

Toliko je na dan 21. aprila 1995. koštalo poslednje, gradsko, crnobelo izdanje “Njujork tajmsa”. Bilo je, saznajemo na naslovnoj, 59 stepeni Farenhajta u gradu, bilo je oblačno, bilo je i pljuskova. Već sutradan, vreme će se prolepšati.

Na prvoj stranici gotovo sve je bilo posvećeno događaju od pre dva dana.

Devetnaestog aprila 1995. Timoti Mekvej, veteran iz Zalivskog rata, i njegov saborac Teri Nikols, izvršili su bombaški napad na Federalnu zgradu Alfred P. Mara u Oklahoma Sitiju. Ubili su 168 osoba, bilo je više od šeststo ranjenih, i to je, sve do 11. septembra šest godina kasnije, dana koji će promeniti svet i uvesti ga, na silu, u 21. stoleće, bio najteži teroristički akt počinjen unutar granica Sjedinjenih Američkih Država.

Četiri osobe nalaze se na naslovnoj strani tog „Njujork tajmsa“. Jedna je Dejna Bredli, dvadesetogodišnjakinja, poslednja preživela koju su vatrogasci uspeli da izvuku iz ruševina zgrade, i to tek nakon što su joj amputirali nogu. Dva su crteža, tada još neidentifikovanih počinilaca, Mekveja i Nikolsa.

Poslednji je, u levom donjem uglu stranice, Milovan Đilas.

Nije čovek koji je živeo u turbulentnim vremenima, a neka od njih i sam uzburkao, nije mogao otići u nekom običnom danu: ali čak i kada je najveća svetska i američka vest potisnula sve ostale, ona o Đilasu je zavredela naslovnu stranu najvećeg lista na svetu.

“Milovan Djilas is Dead at 83”, pisalo je u najavi velikog teksta.

“Jugoslovenski komunistički revolucionar čija je denuncijacija bivših drugova kao privilegovane i samodovoljne ‘nove klase’ postala rana zastava disidenata i antikomunista, preminuo je juče u Beogradu”, počinjao je izveštaj…

*Iz knjige Veljka Miladinovića “Aleksandar Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 11. juna.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću (poklon uz novi broj od 11. juna), a u narednom broju dobija se i knjiga o Draži Mihailoviću.